Republika Nagorno - Karabah neće postojati od 1. januara 2024.

Mapa Nagorno-Karabah
Izvor: Kosovo Online

Predsednik samoproglašene republike Nagorno-Karabah Samvel Šahramanjan potpisao je dekret o raspuštanju svih institucija od 1. januara iduće godine, saopštile su danas vlasti tog većinski jermenskog regiona, prenosi Blic.

Potpisan dekret znači da od 1. januara neće biti samoproglašene republike.

Stanovništvo Nagorno-Karabaha, uključujući i ono koje se nalazi van njegovih granica, poziva se da se upozna sa uslovima reintegracije koje će obezbediti Azerbejdžan, kako bi u budućnosti samostalno odlučivalo o mogućnosti ostanka u regionu.

Azerbejdžan je 19. septembra pokrenuo vojnu operaciju u Ngorno-Karabahu, nazvavši je "antiterorističkim merama lokalne prirode" za obnavljanje ustavnog poretka u regionu. 

Jerevan je ove akcije okarakterisao kao agresiju, rekavši da u Nagorno-Karabahu nema jermenskih jedinica. Dan kasnije, uz posredovanje ruskih mirovnih snaga, postignut je sporazum o prekidu vatre, a među uslovima primirja je posebno istaknuto razoružanje jermenskih formacija.

Do jutros je Nagorno Karabah već napustilo više od 65.000 ljudi, od ukupno 120.000 etničkih Jermena koji žive u ovoma regionu, prema poslednjim podacima vlasti u Jerevenu.