Riđo: Konstruktivan dijalog ključan za regionalnu stabilnost

KFOR
Izvor: Facebook

NATO podržava dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU jer smatra da je konstruktivan dijalog od ključnog značaja za regionalnu stabilnost, rekao je danas Danijel Riđo, oficir za medije pri NATO kancelariji za medije, prenosi Tanjug.

„Naš angažman na Kosovu ostaje prevashodno kroz aktivnosti misije Kfora koji radi na osnovu strogog mandata UN“, rekao je Riđo na 8. Beogradskoj NATO nedelji u organizaciji Centra za evroatlantske studije,

On je naglasio da posvećenost Alijanse Zapadnom Balkanu ostaje „glasna, jasna i čvrsta“ i da je to region od značaja za NATO, pošto stabilnost regiona ima direktne implikacije za evroatlantsku bezbednost.

Istakao je da je NATO više od vojnog saveza i da se to najbolje videlo tokom pandemije Kovida-19, kada je ta vojna organizacija stavila civilnom stanovništvu na raspolaganje svoje kapacitete za pružanje pomoći u suočavanju sa ovim izazovom.

Kfor je na Kosovu pružio i pruža medicinsku pomoć zajednicama koje su pogođene Kovidom, rekao je on i dodao da vojska može da bude korišćena na način koji pozitivno utiče na svakodnevni život civilnog stanovištva, a ova kriza je još više to naglasila.

Komentarišući rezultate istraživanja CEAS i Cesida o odnosu građana Srbije prema NATO, Riđo je ukazao da postoji razlika u sagledavanju odnosa prema saradnji i partnerstvu sa Alijansom i odnosa prema članstvu u NATO koje u ovom trenutku podržava svega pet odsto ispitanika.

On je istakao da postoji potreba da se građani više informišu o ulozi Alijanse u regionalnoj stabilnosti i saradnji Srbije i NATO, naročito u onim aspektima koji prevazilaze koncepte vojne saradnje, kao što su saradnja u oblasti bezbednog odlaganja opasne municije ili u kriznim situacijama kao što su prirodne katastrofe.

Riđo je naglasio da NATO poštuje vojnu neutralnost Srbije.

„Srbija je vojno neutralna zemlja, sama donosi odluke i ugovara bezbednosne aranžmane i to je nešto što NATO postuje, prihvata i ceni i što generalni sekretar Jens Stoltenberg stalno podvlači“, rekao je Riđo.