RIK: Srbi sa KiM na referendum u Kuršumliju, Vranje, Novi Pazar i Rašku

Glasanje
Izvor: N1 Info

Repubička izborna komisija donela je sinoć odluku po kojoj će glasači sa Kosova i Metohije svoje pravo da glasaju na referendumu moći da iskoriste na biračkim mestima u četiri grada centralne Srbije - Kuršumliji, Raški, Novom Pazaru i Vranju, budućni da Priština nije dopustila Srbima da glasaju u mestima u kojima žive, prenosi Tanjug.

Obrazlažući predlog odluke, predsednik RIK Vladimir Dimitrijević je rekao da je obaveza da se svim glasačima, pa i onima sa Kosova i Metohije, omogući da ostvare svoje Ustavom garantovano pravo, posebno imajući u vidu da je referendum jedno od prava koje se ostvaruje neposrednim učešćem građana.

Zato je predloženo da se, nakon što privremene institucije samouprave u Prištini nisu dozvolile održavanje referenduma, da se glasanje, umesto na Kosovu i Metohiji,obavi u Kuršumliji, Raškoj, Novom Pazaru i Vranju.

"Glasanje bi se vršilo na 45 biračkih mesta, u ta četiri grada, tako što će broj birača na već postojećim biračkim mestima biti uvećan za broj birača koji je ušao u onaj ukupan broj koji smo već utvrdili na sednici pre dva dana. Nakon usvajanja odluke, sve bi bilo objavljeno sa brojem birača na ovim mestima u Službenom glasniku. Tako bismo pružili šansu biračima sa Kosova i Metohije da iskoriste svoje pravo", rekao je Dimitrijević.

Pojasnio je i da se glasovi birača sa Kosova neće odvojeno utvrđivati, već da će postojati jedna glasačka kutija, izvodi iz biračkih spiskova biće spojeni, a glasovi će biti utvrđivani zbirno na biračkim mestima u ta četiri grada.

Dimitrijević je, otvarajući sednicu, posebno pozdravio kolegu, člana RIK Marka Jankovića, koji je sinoć priveden na administrativnom prelazu Merdare, dok je dopremao referendumski material.

Dodao je da je Janković sinoć pokušao da, u skladu sa dosadašnjom praksom, na proteklim izborima, preda materijal predstavnicima OEBS na administrativnim prelazima, nakon čega bi oni nastavili sa daljom procedurom.

"Umesto toga, naš koordinator, zajedno sa vozačima i predstavnicima Pošte bio je zadržan i pušten tek u ranim jutarnjim časovima", dodao je Dimitrijević.

On je podsetio i da se biračka mesta otvaraju u 7, a zatvaraju u 20 sati.