Ristić: Ne postoji istorijski izvor koji bi dao i najmanju indiciju da Dečani nisu srpski

Dejan Ristić
Izvor: Kosovo Online

Istoričar Dejan Ristić izjavio je danas da su netačne tvrdnje pojedinih albanskih istoričara da Visoki Dečani nisu srpsko kulturno nasleđe, da takve tvrdnje nemaju ni najmanjih dodirnih tačaka sa istorijskim činjenicama i da je to lako proverljivo.

Povodom izjave albanskog istoričara Muhameta Malje da su Visoki Dečani nasleđe Kosova a ne Srba,  Ristić je gostujući na TV “Kurir” ocenio da je opasno kontinuirano svojatanje srpskog kulturnog nasleđa na KiM i falsifikovanje istorije.

Ristić je podsetio da je Osnivačku povelju manastira Visoki Dečani, izdao kralj Stefan Uroš III Dečanski i da je ona duga 5,3m, pisana na pergamentu ćirilicom i da je potpisuje kralj koji govori zašto, sa kojim razlogom osniva manastir Visoki Dečani, na kojoj teritoriji i koje posede daje.

“Tu je i Žitije kralja Stefana Uroša III Dečanskog, opet na srpskoj ćirilici, tu je kivot kralja Stefana Uroša III Dečanskog. Dakle nema nikakve dileme čiji su Dečani, i ne samo Dečani, nego čije je srpsko kulturno nasleđe na KiM”, istakao je Ristić.

Međutim, upornim ponavljanjem dovodi se do kontaminacije mladih pre svega na Kosovu ali i šire budući da su kosovske vlasti, Albanija i neke druge zemlje aktivni u pokušaju falsifikovanja istorije, navodi ovaj srpski istoričar.

Dakle to nije revizija, to je gore, to falsifikovanje istorije, ističe Ristić.

“Apsolutno ne postoji nijedan istorijski izvor koji bi dao i najmanju indiciju da su Pećka Patrijaršija, Gračanica, Ljeviška, Visoki Dečani i više od 1.300 manastira i crkava, odnosno manastira i crkvišta, grobalja i nekropola i javnih spomenika na teritoriji KiM tuđi, odnosno da nisu srpski”, naglasio je Ristić.

To je fenomen, element totalnog rata gde vi sa jedne strane idete ka uništavanju populacije na određenoj teritoriji, a istovremeno sa tim idite na sistematsko organizovano uništavanje kulturnog nasleđa, i to su Albanci radili decenijama unazad, do skoro, kaže on.

“Onda su videli da scene penjanja na krovove crkava, čupanje krstova, podmetanje požara itd. da je to poslalo negativnu sliku u svet o njima, i oni su nakon nekoliko godina analize došli do zaključka da oni to ne treba da rade i da je kontraproduktivno”, kaže Ristić.

Sada idu sa drugom pričom, da je to “naše kulturno nasleđe”, kaže on.

“Pokušavaju da promene identitetsku funkciju, odnosno identitetsku karakteristiku određenog kulturnog dobra, pa kažu da je Pećka patrijaršija hrišćanska bogomolja, ali nije srpska, nego je albanska (kosovska). Isto i za Gračanicu itd. To je veoma opasno”, upozorio je Ristić.

Mark
18. Avgust 2020.
Ima sve dokumenta foto pikture arhive za to vas se ljuti viste bili iz karpate za to sad ste na trans to je realitet nije vise vreme qubriloviqa miloseviqa rankoviq kad ste pisali sam istoriu
Rks
19. Avgust 2020.
Gospodin ristiq kosova je derzava hoqes ti ili neqsh ovde nikad noge serbske vojske paramilitari teroristiqki rezim kriminela sveta miloseviq a na svoje televizije priqate sta hoqete za unutrasnje posla ko je veqi patrio od drugi ovde na kosovo ne pije vise vodu
alfa
20. Avgust 2020.
sta bre ? :-)