Rode: EU da ukine kaznene mere protiv Kosova

Jorn Rode
Izvor: Kosovo Online

Ambasador Nemačke na Kosovu Jorn Rode kazao je da Kosovo mora da preduzme "opoipljive korake" ka formiranju Zajednice srpskih opština ukoliko želi članstvo u Savetu Evrope, prenosi Koha.

"Moraju se preduzeti koraci jer Savet Evrope pridaje poseban značaj pitanju manjinskih prava. Najbolji način da pokažemo da je Kosovo posvećeno sprovođenju je da počne da formira Zajednicu. Dakle, preduzmite opipljiv korak, jer je čak i Parlamentarna skupština Saveta Evrope rekla da to treba učiniti nakon prihvatanja", rekao je Rode.

Dodaje da "što se više uradi pre sastanka Komiteta ministara, veća je mogućnost uspešnog glasanja". 

"Verujte mi, Nemačka je veoma zainteresovana za uspešno glasanje i uspešno članstvo u Savetu Evrope“, rekao je Rode.

Nemački ambasador smatra da Evropska unija treba da počne sa ukidanjem kaznenih mera protiv Kosova.

"Kosovo je uradilo svoj posao, ponudivši proces glasanja da promeni tu situaciju na severu i Kosovo se ne može kriviti jer je druga strana bojkotovala. Siguran sam da će biti odluka, nadam se, u Briselu koje će ići u ovom pravcu. Ja lično smatram da treba pokrenuti proces ukidanja mera", rekao je.

Kritikovao je Srpsku listu zbog bojkota glasanja za opoziv gradonačelnika u četiri opštine na severu Kosova rekavši da je politika Srpske liste u poslednjih 18 meseci bila bojkot i ostavke. 

"Poziv na bojkot nedelju dana pre referenduma je bio katastrofa, to je žalosno. I kao što sam rekao, ako bojkotujete, više ne možete biti iznenađeni rezultatom, jer je destruktivan i ne vodi ka učešću. Sada imamo situaciju koja nikoga ne zadovoljava. Bojkot nikada nije rešenje. Rekao sam prošle nedelje u jednom intervjuu da se čini da su bojkot i ostavke politika Srpske liste u poslednjih 18 meseci. To nije put napred, ljudi žele reprezentaciju, a ne konfrontaciju“, rekao je Rode. 

Dodaje da ovaj bojkot ne pomaže eskalaciji situacije, jer je situacija ostala ista.

"Efekat je da gradonačelnici ostaju u svojim kancelarijama. Ne želim da ulazim u hipotetičke procene. Rezultat je da postoji bojkot i za mene to nije put napred. To je destruktivan način i ne vidim da pomaže da se situacija popravi. Želeli smo da vidimo rezultate, a bojkoti nikada ne postižu rezultate“, rekao je Rode.