Vučić: ZSO nije ni na vidiku, Srbi na Kosovu izloženi pravnom i fizičkom nasilju

Aleksandar Vucic
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je na sednici Saveta bezbednosti UN da su Srbi na Kosovu izloženi pravnom i fizičkom nasilju i da vlasti u Prištini stvaraju nepodnošljive uslove života za Srbe i druge nealbance.

On je podsetio da je pre tri dana, 19. aprila bilo 11 godina od kada je u Briselu usvojen najvažniji sporazum Beograda i Prištine, na na putu ka normalizaciji odnosa, čiji je jedan od potpisnika bila i Evropska unija.

"Ni 11 godina kasnije, iako je Srbija ispunila sve obaveze - ZSO nije ni na vidiku. Za sve Srbe na Kosovu i Metohiji ovih 11 godina je 11 godina neistina, neispunjenih obaveza, slučajne ili namerne neodgovornosti EU da se stvari pomere sa mrtve tačke“, istakao j Vučić.

Sve to je, upozorio je, rezultiralo kontinuiranim pravnim i fizičkim nasiljem prema Srbima na Kosovu.

Dodao je da se brutalna represija nad Srbima i nealbancima pojačala posle hitne sednice Saveta bezbednosti UN u februaru, koja je održana na zahtev Srbije, a na kojoj su, podsetio je sve članice SB izrazle zabrinutost za položaj Srba, a akcenat stavljen na ukidanje prometa u dinarima.

Vučić je kazao je da vlasti u Prištini stvaraju nepodnošljive uslove za život Srba i drugih nealbanaca, navodeći da je od poslednje sednice Saveta bezbednosti 8.februara, nastavljeno kontinuirano pravno i fzičko maltretiranje srpskog stanovništva na Kosovu.

Rekao je da izveštaj Unmika ne ukazuje na ozbiljnost stanja na terenu, da samo činjenično dokumentuje skoro sve značajne događaje, ali bez povezivanja tih događaja.

“Izveštaj o radu Unmika koji je pred nama danas je nešto o čemu se razgovara mesec i po dana od kada je ovo uvaženo telo održalo specijalnu sednicu o situaciji na Kosovu i Metohiji 8. februara. Dozvolite mi da vas podsetim da je ova hitna sednica održana na zahtev Srbije jer su privremene institucije samouprave na Kosovu i Metohiji predvođene Aljbinom Kurtijem, dovele do ugrožavanja međunarodnog mira i stabilnosti“, rekao je Vučić.

Naglasio je da je Srbija tada priložila detaljno objašnjenje postupaka na osnovu kojih privremene institucije nastavljaju kontinuirano i namerno da stvaraju nepodnošljive uslove za život Srba i nealbanaca.

Srbija je, kako je dodao, u Savetu bezbednosti predstavila sve korake kojima su te institucije sprovele dobro planirane, široko rasprostranjene i sistematične napade i tretiranje protiv srpskih civila uključujući kontinuirano pravno nasilje, fizičko nasilje i selektivno targetiranje.

Podsetio je da je sednica iz februara održana zahvaljujući činjenici da su svi članovi Saveta bezbednosti procenili da su argumenti Srbije i podnete žalbe bili u skladu sa činjenicama i na osnovu toga je odobren zahtev Srbije.

“Naročito ističem da se većina koja je prihvatila našu argumentaciju sastojala od zemalja koje ne poštuju suverenitet i teritorijalni integritet Srbije na način kojim je to predviđeno odredbama pravno obavezujuće rezolucije Saveta bezbednosti 1244“, rekao je on.

Vučić je kazao da je većina, koja je prihvatila argumentaciju Srbije sastavljena od zemalja koja ne poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i podsetio da su skoro svi članovi Saveta bezbednosti izrazili duboku zabrinutost za situaciju nealbanaca i apelovali na dijalog.

Ukazao je i da je sednica održana i zbog toga što je onemogućeno da se na Kosovu transakcije obavaljaju u dinarima, čime je, objasnio je, režim u Prištini dramatično i dodatno učinio svakodnevni život Srba i drugih nealbanaca teškim, s obzirom na to da oni uglavnom primaju svoje prihode u dinarima.

“Ukidanje upotrebe dinara predstavlja kulminaciju etnički motivisane, produžene kampanje protiv Srba od strane prištinskih institucija. Aljbin Kurti je pričao pred svima vama da je Srbima dao tromesečni prelazni period, tokom kog nijedno pravo Srba neće biti zloupotrebljeno da prihvate i primaju dinar. Od trenutka kada se završila sednica, niko u Prištini, niti u međunarodnoj zajednici nije ni pomenuo tromesečni prelazni period. I sve mere protiv Srba u vezi sa dinarom počele su da se primenjuju odmah“, naglasio je on.

Srbi i drugi nealbanci na Kosovu, zbog toga, su i dalje onemogućeni da dobijaju svoje penzije, plate, socijalna primanja, dečji dodatak i sva druga plaćanja, zbog čega je rad škola, obdaništa, medicinskih, socijalnih i drugih institucija praktično onemogućen.

“Zaposleni u tim institucijama koji još uvek rade suočavaju se svakodnevno sa strahom od neosnovanog hapšenja koje Kurtijev režim masovno aprovodi pod lažnim optužbama. Ova situacija u velikoj meri utiče na decu u obdaništima, penzionere, samohrane majke i teško obolele ljude u ruralnim sredinama, ali naravno i sve ostale“, upozorio je on optužvivši vladu Aljbina Kurtija za sprovođenje šoviništičke agende.

Vučić je istakao da je od 8. februara održano pet rundi razgovora u Briselu, i da je jedini opipljiv ishod bilo izlaganje glavnih motiva Prištine.

"Bisljimi, partner Kurtija u progonu Srba, potvrdio je da jednostrane eskalatorne odluke ukidanja dinara jesu uticale na ljude, za razliku od Kurtija koji je izneo pred Savetom bezbednosti da su lažne optužbe da mera utiče na građane. Bisljimi je istakao da mera ima za cilje da iskoreni srpsko prisustvo na Kosovu i Metohji. On je ostao posvećen Velikoj Albaniji i hegemonističkim aaspiracijama. Njegovo vođenje dijaloga se sprovodi sabotažama kroz pristustvo", objasnio je on.

Vučić je ukazao da umesto da bude Priština sankcionisana, ona biva stalno nagrađena i brutalna represija nad Srbima se produbila dalje.

Podsetio je da je od sednice Saveta bezbednosti bilo 16 novih etničko motivisanih napada - oružanih napada na Srbe u Gračanici, pucnjave i zastrašivanje Srba na zapadu, kontinuirani neopravdani pritvori, nasilno uklanjanje tabli sa nazivom na srpskom jezikom naselja na srpskom većinom.

"Kontinuirani napadi su se produbili upadom paravojnih snaga u apoteke, i zaplenom velike količine medicinskih sredstava. Dok je Unmikov izveštaj pun činjenične preciznosti, nedostaje povezivanje događaja. Ova ograničenja u izveštavanju su površna. Moja je obaveza je da članovima ponudim dalji uvid u događaje iz izveštaja", naveo je on.

Vučić je kazao da je u izveštaju, gde je pomenuta pod tačku 22, hitna sednica Saveta bezbednosti i pogrešno predstavljena kao razgovor o posledicama uredbe o valuti.

"Pogrešno jer je zahtev Srbije bio zasnovan na žalbi koja je podržana argumentima za ugrožavanje mira, a nelegalno ukidanje dinara samo je deo žalbe. Sistematsko široko rasprostranjeni napadi protiv Srba, stvaranje nepodnošljivih uslova za Srbe i proganjanje Srba su bili glavna tema. U izveštaju sa sednice SB je progon Srba bio samo prozaično predstavljen, kroz rececnicu da su Vučić i Kurti učestvovali i predtsavili suprotne narative. Naše obebraćanje je bilo čisto nabrajanje činjenica napada Prištine protiv srpske populacije", ukazao je on.

Vučić je podsetio i na ilegalnu eksproprijaciju preko milion srpskog zemljišta za izgradnju nelegalnih policijskih baza na severu Kosova.

Ukazao je i na arbitrarno hapšenje na desetine istaknutih Srba vez optužbi, kao i stalno prisustvo oklopnih vozila u mirnim sredinama, uvođenje devetomesečnog embarga na srpsku robu, ali i nasilno oduzimanje imovine SPC čime je Priština prekršila specijalne zone oko verskih objekata, te i uništavanje srpskih grobalja.

Vučić je podvukao da je merama Prištine onemogućena isplata 60.946 plata i 9.430 stipendija, da je bilo 470 nesankcionisanih etničko motivisanih napada na Srbe, 75 napada na verske objekte, 25 napada na srpsku decu, među kojima je i pokušaj ubistva 11- ogodišnjeg srpskog dečaka od strane predstavnika nelegalnih vojnih snaga Kosova.

Umesto da bude sankcionisan Kurtijev režim, ponovio je, on biva nagrađen.

Kritikovao je da se ne može izbrojati koliko puta je tragični događaj u Banjskoj bio pominjan u medijima i na Savetu bezbednosti, a gotovo nijednom rečju da je vojnik takozvane kosovske vojske koristeći službenu pušku i uoči Božića pucao na Stefena i Miloša Stojanovića.

"Ponekada se pitamo da li je optužen za manji prekršaj zbog činjenice da su žrtve "samo" etnički Srbi", rekao je on.

Vučić je podsetio da je i specijalni izaslanik SAD za Balkan Gabrijel Eskobar u Prištini rekao da je pitanje dinara hitno humanitarno pitanje, koje se mora rešiti i da je bio dirnut rečima običnih Srba pogođenih tom merom.

Eskobar, kako je dodao, preneo je da je Kurti odbio njegov plan za rešavanje tog pitanja.

Vučić je kazao da su Srbi Kurtijeva meta dobro planiranog, sistematskog maltretiranja sa ciljem progona, što je trebalo da bude naglašeno u izveštaju Unmika.

"Ne očekujemo da Unmik napravi izveštaj koji odgovara obema stranama, ali činjeničnom stanju. Kedibilno izveštavanje ne obuhvata neutralnost i nedvosmislenost događaja koji su direktno ugrožavale bezbednost stanovništva", dodao je on.

Vučić je kazao da se izveštaj sastoji od pojedinačnih događaja, ali bez kontekst progona civila, što je realnost na terenu.
Istakao je da tragični događaji u Banjskoj nisu uzrok već posledica progona, i podsetio da je Srbija jasno osudila događaje u Banjskoj i neće da se ta tragedija koristi kao alibi za progon Srba.

"Više od godinu dana od tog tragičnog događaja Srbija je upozoravala da su Srbi izloženi šistemtskim napadima.Ali niko nije hteo da sasluša naše upozorenje", dodao je on.

Naglasio je da je Priština potom organizovala u srpsko većinskim sredinama na Kosovu izbore, da je na njih izašlo 0,029 odsto Srba, posle čega je usledilo postavljanje ilegalnih vlasti i njihov brutalni teror nad Srbima.

Vučić je rekao da se uprkos deklarativnim pozivima nastavlja okupacija na severu.

Naveo je i da je posle lažnih obećanja da će opozvati ilegalno izabrane zvaničnike, Priština je tražila peticiju Srba, i referendum.

"Da bi referendum bio uspešan potrebna je izlaznost preko 50 odsto. A Srbi su za opoziv prikupili šest puta više potpisa nego što su dobili albanski funkcioneri. Kako bi sprečilo opozivanje Priština je povećala broj registrovanih glasača. Prikazano je da je broj glasača 46.249 što je 5,1 odsto više nego 2021. za 2.498 novih glasača. Broj albanskih glasača povećan je za 12,4 odsto. Ako se doda kamapanja zastrašivanja i ucena Priština namerava da finalizuje progon Srba uz podršku ilegalnih opštinskih vlasti. Odluka o bojkotu referenduma bila je jedina moguća, jer su Srbi onemogućeni da ostvare cenzus", objasnio je on.

Kada je reč o arbitrarnim hapšenjima Srba, podsetio je na lažne garancije iz međunarodne zajednice, podsetio je na poslednje hapšenje Srećka Sofronijevića 14. aprila pod optužbom da je kršio ustavni poredak Kosova.

Podsetio je da je Sofronijević jedva preživeo ranjavanje, tokom učešća na protestu, za koje nije niko odgovarao.

Ukazao je da je Srbija od njegovog hapšenja dobijala izveštaje o njegovom fizičkom zlostavljanju.

Vučić je rekao da je istovremeno ministra Ljiburn Aljiu u decembru rekao da je nezavisna država Kosovo privremeni projekat, a kosovska nacija ne može biti stvorena, i upitao kako je Sofronijević uhapšen zbog kršenja ustavnog poretka, a Aljiu je i dalje na slobodi i na visokoj funkciji.

Srbija, podvukao je, zahteva momentalno puštanje svih političkih zatvorenika, jer ne može biti pomirenja dok se ne oslobode.
Istovremeno je podsetio da je Srbija usvojila nekoliko puta zakon o amnesticiji, te da su njima oslobođeni teroristi, a među njima i Kurti.

Ocenio je da je Savet bezbednosti među retkim institucijama u kojima je moguće otvoreno razgovarati o situaciji na Kosovu, jer predstavnici privremenih institucija uz podršku svojih sponzora prave male korake, namećući ono što je nedopustivo, a UN su poslednja instanca i uporište međunarodnog prava koje to ne smeju dozvoliti.

Srbija, naglasio je Vučić, zahteva jasnu osudu i prekid progona.

Kazao je da je Srbija jasno za dijalog, i da su postignuti bi sporazumi koji su postignuti doprineli normalizaciji i da ljudi mogu da žive normalno.

"Kao kredibilan i odgovoran partner Srbija je ispunila svoje obaveze davno. Pravi bolne ustupke kako bi Srbi na Kosovu mogli da žive u miru i poštuju fundamentalna prava. Instistiranje Beograda na Zajednici srpskih opština je bez ikakvog dovođenja u pitanje statusa Kosova. Radi se o institucionalnom rešenju koje bi onemogućilo progon Srba. Da je ZSO uspostavljena imali bi prave uslove za istorijski dijalog i normalizaciju odnosa. Vođeni primitivnom etničkom mržnjom prema Srbima, Kurti koristi tenzije za čišćenje Srba. Protivi se ZSO nadajući se da će postepenim ukidanjem prava, nepodnošljivim životom preostali Srbi napustiti Kosovo. Očigledno nije očigledno u izveštaju", konstatovao je on.

Vučić je rekao da je došlo krajnje vreme da se shvati da stanovništvo na Kosovu ne može da se osloni na UN kao arbitra i nekoga ko će da sprečiti etnički inženjering prištine.

"Već mesecima smo optuživani u međunarodnim medijima da ćemo pokrenuti agresiju kao da je to moguće da se uradi od nekoga ko dela na svojoj teritortiji, protiv Kosova ili drugih i niko nije rekao oprostite nam zbog ovih užasnih laži. Uvrevam vas još jednom da je Srbija posvećena i privržena miru međunarodnom javnom poretku rezolucijama UN i procesu dijaloga pod okriljem EU i daćemo seve od sebe da održimo mir i stabilnost u regionu uvek možete računati na ozbiljnost Srbije", kazao je on.

Vučič je upozorio da će, ukoliko Kosovo bude primljeno u Savet Evrope, instituciju čiji je smisao i cilj promovisanje vladavine prava i sloboda, za režim premijera privremenih prištinskih institucija Kurtija to biti nagrada za sprovođenje progona nad srpskim narodom na Kosovu i stvaranje sistema aparthejda u srcu Evrope.

"Iako je današnja sednica posvećena konkretnom šestomesečnom izveštaju o radu Unmika, moram da vas upozorim ne samo na opasnost koja proističe iz revitalizacije politike mržnje koju sprovodi Priština, već i na opasnost koju pred međunarodni pravni poredak nosi preporuka tzv. Kosova za članstvo u Savetu Evrope", ukazao je on.

Podsetio je da je izjašnjavanje o članstvu Kosova u SE, koje je nazvao "finalom izrugivanja međunarodnog prava", planirano za sredinu maja.

"Zato se lako možemo naći u situaciji da šovinistički režim koji sprovodi progon nad čitavim narodom bude nagrađen za svoje postupke i to upravo od organizacije čiji je smisao i proklamovani cilj promovisanje i zaštita vladavine prava i zaštita ljudskih prava i sloboda", kazao je on.