Rodić: Nasilje nad međunarodnim pravom neprihvatljivo, Srbija to najbolje zna

Prijem u Beču povodom Dana državnosti Srbije - srpske diplomate
Izvor: Kosovo Online

Ambasada Srbije u Austriji organizovala je u Beču prijem povodom Dana državnosti Srbije koji je okupio predstavnike brojnih diplomatskih predstavništava, koji se gotovo nigde ne mogu sresti na istom mestu, poput, pre svega, ruske i ukrajinske ambasade.

Pozivu na prijem se, između ostalih odazvao ambasador Rusije u Austriji Dmitrij Ljubinski, kao i brojne njegove kolege iz evropskih i dalekih zemalja, a došli su i visoki diplomatski predstavnici ukrajinske i drugih ambasada, kao i vojni izaslanici, ali i načelnik Generalštaba Vojske Austrije Rudolf Štridinger.

Ambasador Srbije u Austriji Nebojša Rodić poručio je da se Srbija zalaže za poštovanje međunarodnog javnog prava, odnosno za poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta svih država.

"Nasilje nad međunarodnim pravom je neprihvatljivo. To smo i sami osetili tokom bombardovanja moje otadžbine u proleće 1999. godine", rekao je Rodić i dodao da Srbija pamti i zahvalna je Austriji na stavu koji je tada zauzela, poštujući svoju vojnu neutralnost.

Ukazao je da su odnosi Srbije i Austrije na visokom nivou, stabilni i sveobuvatni, i odlikuje ih saradnja na svim poljima, intenzivan dijalog i konstatan trend unapređenja, što potvrđuju brojne posete na najvišem nivou.

Rodić je podsetio da u Austriji žive i rade, školuju se brojni građani Srbije koji su most preko koga se odvija stalna saradnja, širi kultura i razmenjuju iskustva.

"Oni su značajan stub uspeha i razvoja i austrijske i srpske države i naroda", podvukao je ambasador.

Istakao je i podatak da je razmena roba i usluga između dve zemlje prošle godine iznosila više od 2,5 milijarde evra, a da su austrijski privrednici za 12 godina uložilu više od tri milijarde evra u Srbiji.

Očekujemo da ulaganje bude još intenzivnije, dodao je Rodić.

"Politička i ekonomska situacija u Srbiji na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, i njegovom odlučnom, stabilnom i hrabrom politikom, kao i politikom vlade, čini naše građane ponosnim, snažnim i spokojnim građanima Evrope i sveta", rekao je Rodić.

Podsetio je da Srbija slavi Dan državnosti, Sretenje, u spomen na početak Prvog srpskog ustanka 15. februara 1804.godine i čin proglašenja Sretenjskog ustava Kneževine Srbije 1835. godine.

"Ovo je najvažniji datum u političkom, kulturnom i istorijskom kalendaru Srbije", kazao je Rodić i dodao da je zahvaljujući jednom od pisaca Ustava iz 1835., pod uticajem ideja Francuske revolucije, bečkom đaku Dimitriju Davidoviću, već tada vlast u Srbiji bila podeljena na zakonodavnu, izvršnu i sudsku.

On je kazao da se Dan državnosti Srbije u Beču obeležava nakon dve godine pauze, izazvane pandemijom kovida 19, tokom koje se Srbija pokazala kao uzor mnogim zemljama u funkcionisanju zdravstvenog sistema.

Srbija je pomogla ne samo susedima, nego i svima iz Austrije koji su želeli da se vakcinišu u Srbiji.

"Taj test s kojim se suočio svet je pokazao da Srbija deli univerzalne vrednosti modernog sveta. Srbija je geografski deo evropskog kontinenta i istorijski pripada začecima kulturnog, civilizacijskog i bezbednog evropskog prostora", rekao je Rodić.

Na kraju obraćanja zvanicama je poručio:

"Nazdravimo jakoj, spokojnoj i snažnoj Srbiji. Neka mir vlada Evorpom i svetom. Živela Srbija!".

Ambasador Srbije pri međunarodnim organizacijama u Beču Žarko Obradović rekao je da početak Prvog srpskog ustanka 15. februara 1804. i sticanje nezavisnosti, kao i usvajanje najmodernijeg Ustava u to vreme, 1835. godine, ostaju na večni ponos srpskog naroda, i predstavljaju osnovu moderne srpske države koju danas slavimo.

"Ljubav i posvećenost srpskog naroda i svih građana Srbije sopstvenoj slobodi i nezavisnosti nije se promenila od tada do danas", poručio je Obradović.

On je istakao da je Srbija posvećena zaštiti teritorijalnog integriteta i suvereniteta, članstvu u EU, saradnji sa svim zemljama sveta, posebno tradiconalnim partnerima, kao i želji da pruži pun doprinos multilateratizmu, uz puno poštovanje principa međunarodnog prava, kako bi se obezbedio mir i sigurnost za sve ljude.

Dodao je da je Srbija suočena sa mnogo geopolitičkih izazova, ali rešena da čuva svoju slobodu, jer je mnogo toga prošla da bi tu slobodu osvojila.

"Srbija je uvek bila, i sada je, potpuno posvećena napretku čovečanstva", rekao je Obradović.

Među gostima na prijemu, koji je ambasador Rodić organizovao uz podršku sponzora, bili su i predstavnici austrijskog političkog života, među kojima predsednica parlamentarne grupe prijateljstva sa Srbijom Gudrun Kugler i predstavnici kabineta austrijskog kancelara Karla Nehamera i više ministara iz redova Narodne partije Austrije (OVP), te i predstavnici Socijaldemokratske partije (SPO) i Slobodarske stranke (FPO), kao i Zelenih.

Prijemu, koji je počeo izvođenjem himni Srbije i Austrije u interpretaciji Jelene Krstić, prisustvovali su i predstavnici javnog, kulturnog i privrednog života Austrije, kao i srpske dijaspore.

U programu svečanosti, održanoj  u prestižnom bečkom hotelu "Meriot", učestvovala su i braća Piler.