RSE: Slučaj Jovanović ili zatezanje odnosa Crne Gore i Kosova

Risto Jovanović pred sudijom u Prištini
Izvor: Kosovo Online

Hapšenje crnogorskog državljanina Rista Jovanovića na Kosovu moglo bi da izazove produbljivanje i onako sve složenije unutrašnje političke krize u Crnoj Gori, ali i da dovede do zatezanja diplomatskih odnosa Crne Gore i Kosova, ocjenjuju za Radio Slobodna Evropa (RSE) politički analitičari Zlatko Vujović i Agon Maljići.

Policija Kosova je Jovanovića uhapsila 28. juna na Gazimestanu, tokom obeležavanja Vidovdana jer je, prema policijskom izvještaju, skandirao nacionalističke pozive i izazivao mržnju.

On je pred sudom u Prištini negirao navode tužilaštva, ali mu je sud odredio pritvor od 30 dana.

Povodom hapšenja Jovanovića na Kosovu, ispred sedišta Vlade Crne Gore je 30. juna održan treći po redu protest više desetina građana koji su najavili radikalizaciju protesta "ukoliko se Vlada ne uključi aktivnije u ovaj slučaj i ako Jovanović ne bude pušten na slobodu".

Okupljeni su pjevali "Oj Kosovo, Kosovo..." i skandirali "Pravda za Rista".

"Cilj tih protesta nije da se pomogne Jovanoviću, nego da se napravi politička šteta premijeru Zdravku Krivokapiću i Vladi i da se ojačaju pozicije Demokratskog fronta (DF) pred pregovore o rekonstrukciji Vlade. Crnogorski državljanin, koji je uhapšen na Kosovu, ima svu konzularno-pravnu zaštitu u procesu koji se tamo vodi. Ovim slučajem se manipuliše da bi se nanela politička šteta premijeru", kaže za RSE analitičar Zlatko Vujović.

Vladom Zdravka Krivokapića nezadovoljni su u prosrpskom DF-u, koji je sa Demokratama i Građanskim pokretom URA osvojio vlast na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima.

Krajem maja iz DF-a, najjačeg činioca vladajuće većine, saopštili su da Krivokapićeva Vlada nema njihovo povjerenje.

Šta je do sada uradila crnogorska Vlada?

Nakon što je Jovanović uhapšen iz Ministarstva vanjskih poslova je 28. juna saopšteno da je Ambasada Crne Gore na Kosovu kontaktirala kosovske vlasti i da će preduzeti aktivnosti u pravcu zaštite crnogorskog državljanina.

Premijer Zdravko Krivokapić je 29. juna saopštio da se diplomatija Crne Gore uključila u slučaj hapšenja crnogorskog državljanina na Kosovu.

Krivokapić je naveo da je od prištinskih vlasti traženo da saopšte da li su i zašto uhapsili crnogorskog državljanina, te da, ukoliko nije počinilac krivičnog dela, odmah bude pušten na slobodu.

Iz Ambasade Crne Gore na Kosovu su 30. juna saopštili su da će šef crnogorske diplomatije Đorđe Radulović o slučaju Jovanović razgovarati sa kosovskom ministarkom vanjskih poslova Donikom Gervalom.

DF: Sramno ponašanje premijera i Vlade

Iz vladajućeg DF-a su 30. juna optužili premijera Krivokapića i ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića za "sramno ponašanje" u slučaju Jovanovića.

Prema njihovim rečima, sramno je da iz Vlade nema jedne reči osude prema ponašanju "bandita koji su kidnapovali i utamničili Rista Jovanovića".

"Ne smeju da pisnu svojim novim partnerima, albanskim teroristima, kojima, da bruka bude najveća, doniraju vakcine i po ko zna koji put priznaju lažnu državu Kosovo", navodi se u saopštenju DF-u.

Knežević: DF će organizovati proteste

Jedan od lidera DF-a i poslanik u Skupštini Crne Gore Milan Knežević je 30. juna naveo za Kosovo onlajn da će DF organizovati proteste.

"Vlada je nesposobna i nema snage i volje da se odupre represiji koja se sprovodi nad Jovanovićem. Očekujem institucionalnu reakciju Krivokapića, a ukoliko ona izostane, mi smo već najavili proteste ispred tzv. ambasade tzv. Kosova", kazao je Knežević.

Poslanik Ujedinjene Crne Gore, koja je deo kluba poslanika DF-a u Skupštini Crne Gore, Vladimir Dobričanin, otišao je korak dalje i od Vlade zatražio da Kosovu da "ultimatum od 24 sata".

"Pozivam premijera i Vladu da, ukoliko Jovanović ne bude odmah pušten, prekinu sve kontakte i da zabrave granicu sa Kosovom kao i da proteraju ambasadora te lažne države i prekinu svaki odnos sa tom terorističkom državom", poručio je Dobričanin.

Posledice slučaja Jovanović na odnose Kosova i Crne Gore

Iz crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova u najavi sastanka šefova diplomatija Crne Gore i Kosova o slučaju Jovanović navedeno je da će dvoje zvaničnika razgovarati na tu temu "kako bi izbjegli izmeštanje slučaja iz oblasti konzularnog prava i zaštite prava naših građana, gdje mu je mesto, u svet politike i mogućih političkih zloupotreba i manipulacija".

Datum sastanka nije saopšten.

Incidenti koji su prouzrokovani, uključujući i poslednji na Kosovu, svakako se trebaju gledati u okviru te unutrašnje tamošnje krize, ali i tenzija na relaciji Beograd – Podgorica, uz ulogu Moskve.

Komentarišući moguće posljedice slučaja Jovanović na odnose Crne Gore i Kosova, politički analitičar iz Prištine Agon Maljići u izjavi za RSE nije isključio mogućnost da stvari krenu u negativnom smeru.

"Kada nešto postane pitanje unutrašnje politike i politički pritisak – svašta je moguće, pogotovo u kontekstu krhke vlade u Crnoj Gori", ocenjuje Maljići.

Agon Maljići kaže da bi pod pritiskom prosrpskih i proruskih elemenata Vlada u Podgorici mogla da povuče neki potez koji bi vodio komplikaciji odnosa sa Prištinom.

"Incidenti koji su prouzrokovani, uključujući i poslednji na Kosovu, svakako se trebaju gledati u okviru te unutrašnje tamošnje krize, ali i tenzija na relaciji Beograd – Podgorica, uz ulogu Moskve. Uzimajući to u obzir, vlada Kosova treba da bude oprezna kako ne bi upala u zamku igara čiji je centar u Rusiji i Beogradu", reči su Maljićija.

On smatra da se radi o provokacijama čiji je cilj iritiranje odnosa Kosova i Crne Gore koji su do kasno bili na odličnom nivou.

Malići kaže da je "zabrinjavajuće što posednju sedmicu-dve, odnose Kosova i Crne Gore karakterišu tenzije, imovinska pitanja, sada i hapšenje što stvara jedan loš momentum u odnosima i može da rizikuje vrstu neproporcionalne reakcije crnogorske vlade u odnosu prema Kosovu".

Komentarišući pozive iz dela crnogorske vladajuće većine na radikalne poteze poput zatvaranja granica i prekida diplomatskih odnosa sa Kosovom, politički analitičar iz Podgorice Zlatko Vujović kaže da su nerealni i neozbiljni.

"Takva očekivanja izlaze iz zone realnog i nečega što ozbiljna država u ovakvim slučajevima radi. Mislim da su takvi potezi kontraproduktivni za samog Jovanovića i njegovu situaciju jer pravosudni organi na Kosovu to mogu da dožive kao neprimereni pritisak na njihov rad i odlučivanje", kaže Vujović.

Miodrag iz Peći
01. Jul 2021.
Činjenica je da "Kudravi" ulcinjani prisno sarađuju u progonjenju Srba ma gde oni bili.
Crnogorci setite se 28.jula.1944.godine kada su u Velici podno Čakora albanski balisti i SS divizija Skender Beg poklali 500 vaše braće i sestara i 112 dečaka i devojčica mlađih od 12.godina.