Rušiti: Džaferi izneverio očekivanja i nije ostavio trag kao premijer Severne Makedonije

Taljat Džaferi
Izvor: Kosovo Online

Politički analitičar u Severnoj Makedoniji Fatos Rušiti ocenio je da makedonski premijer u tehničkom mandatu Taljat Džaferi, koji je bio prvi Albanac na toj funkciji, nije ispunio očekivanja albanske zajednice, već je pokazao da nije imao autoritet te da je sve vreme bio u senci ministara političkog sistema i odnosa među zajednicama Artana Grubija.

"Sada kada je prošlo tri meseca, tokom svog mandata u tehničkoj vladi Taljat Džaferi, mislim da nije bio u pravoj poziciji, pošto je bio potpuno u senci Artana Grubija, ministra iz DUI. Taljat Džaferi, koji je takođe bio na listi poslanika iz redova DUI, bio je apsolutno u Grubijevoj senci", rekao je Rušiti za Gazetu Blic.

Ukazao je da Džaferi nije ispunio očekivanja albanske zajednice i nije ostavio traga kao premijer Severne Makedonije.

Osvrno se i na incident koji se dogodio prilikom posete Džaferija jedne od makedonskih institucija, ukazujući da nije imao politički autoritet.

"Taljate Džaferi, bio si iznad svih očekivanja u poseti jednoj instituciji, gde je na sastanku sa zvaničnicima za administrativnim stolom, čovek koji je policajc vikao na tebe, tako da je to bio skandal", istakao je Rušiti.