Šahini i Ibiši: Izjave o ratu odvraćaju investitore i stvaraju strah kod građana

Vlada Kosova
Izvor: Kosovo Pres

Stručnjaci za privredu i bezbednost pozvali su kosovske zvaničnike da budu oprezni u svojim izjavama kada koriste izraze kao što su rat i sukob, jer izjave zvaničnika, u kojima se ističe da može doći do rata na Kosovu, zastrašujuće su za strane investitore i sve one koji žele da razvijaju svoj biznis na Kosovu, prenosi Ekonomija onlajn.

Predsednik Kosovske poslovne alijanse Agim Šahini zatražio je da zvaničnici zamene izjave koje plaše investitore, izjavama da je Kosovo bezbedno za investitore.

"Izraz rat je zastrašivanje građana, investitora i bezobrazan je izraz za sve one koji ga koriste. Ovaj termin će morati da bude uklonjen iz upotrebe svih kosovskih zvaničnika i zamenjen terminom ekonomskog razvoja, da je Kosovo sigurno za ulaganje, da ima prosperiteta i u tom obliku ćemo podići poverenje stranih investitora, ali istovremeno i sigurnost", rekao je Šahini.

Dodao je da je Kosovo najbezbednije na celom Zapadnom Balkanu, s obzirom na to da su vojne snage Natoa koncentrisane na Kosovu.

"Kosovo je najzaštićenija zemlja od svih zemalja Zapadnog Balkana, od strane Natoa, Saveta bezbednosti i Rezolucije 1244, dakle ljudi koji koriste termin rat, sukob, oni su slabi ljudi. To ide u prilog Srbiji koja u Savetu bezbednosti uvek govori da na Kosovu nema bezbednosti za Srbe, a ni za druge građane. Ovi uslovi istovremeno pogađaju strane investitore da ne dođu na Kosovo jer tu može da bude rata i niko ne želi da ulaže u zemlju u kojoj bi, ukratko, moglo da dođe do rata", rekao je Šahini.

Ekspert za pitanja bezbednosti Nuredin Ibiši rekao je da terminološki i suštinski upotreba termina rat izaziva reakcije i zabrinutost građana, međunarodnog faktora i stranih investitora.

Pozvao je kosovske zvaničnike da budu oprezni u izjavama koje koristi u javnom mnjenju.

"Kada se pomene rat, onda investitor vidi da je njegov posao u opasnosti ukoliko misli da ulaže na Kosovo u bilo kom obliku. Iz tog razloga, smatram da naše rukovodstvo treba da bude oprezno u pogledu definicija, ali da u isto vreme ne treba da pridajemo toliku važnost ili popularnost tome, jer to ima posledice na brigu građana, ali istovremeno i na formu koja privlači pažnju potencijalnih investitora, naših partnera koji su izuzetno važni za strateške investicije na Kosovu", rekao je Ibiši.