Sahranjen Ištvan Pastor, od njega se govorima oprostili Vučić i Orban

Sahranjen Ištvan Pastor
Izvor: Instagram/budućnostsrbijeav

Na Bajskom groblju u Subotici danas je sahranjen predsednik Skupštine Vojvodine i lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor.

Pored članova porodice, brojnih prijatelja, kolega i predstavnika mađarske zajednice, sahrani su prisustvovali i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Mađarske Viktor Orban.

Predsednik Vučić poručio je da će Pastorovo ime biti zapisano ne samo u mađarskim, već i u srpskim udžbenicima, jer je uradio mnogo za odnose dve zemlje i bio veliki lider ne samo mađarske države, već i Srbije.

"Uspeo je više od svih ratnika i vojskovođa, državnika i svih kojih su nam bila puna usta, koje smo neretko precenjivali, a tako velike ljude kao Pastora neretko potcenjivali. Bio je čovek koji nas je upoznao sa Viktorom Orbanom, čovek koji je spojio dve najveće partije u Srbiji i Mađarskoj", rekao je Vučić, prenosi RTS.

Vučić je naveo da je Pstor bio čovek koji je radio na poverenju, uvek dovoljno snažan da štiti interese i Mađara i Srba, ali uvek i dovoljno pametan da napravi kompromise jer "bez dogovora napretka ni budućnosti nema".

Istakao je da će Pastora zapamtiti po jednoj reči koju je izgovorio prvi put kada su gledali koliko je urađeno, i pričali o pruzi Beograd–Budimpešta.

"Ištvan se okrenuo i rekao mi je: 'Aleksandre uradili smo onoliko'. To je ta srpska reč koju su koristili srpski vladari još u 19. veku, nije mogao bolju da pronađe", rekao je Vučić i naglasio da je Pastor bio čovek koji je okupio i ujedinio sve nas i Srbe i Mađare.

Poručio je da je Srbija odlaskom Pastora izgubila prijatelja, brata, velikog političkog lidera i divnog čoveka i izrazio nadu da ono što je učinio niko neće moći da pogazi u budućnosti.

"Verujem i u našeg prijatelja Viktora Orbana, verujem u naslednike u porodici i političkoj partiji koju je predvodio Pastor", dodao je Vučić.

Ukazao je da će Srbija pokazati koliko poštovanje je imala i koliko će imati prema njemu, jer će Pastor generacijama još živeti i biti poštovan, kako od Mađara tako i od Srba.

Od Pastora se govorom oprostio i mađarski premijer Viktor Orban.

"Srbi i Mađari stoje zajedno. Vučić i ja stojimo ovde zajedno da se pozdravimo sa saborcem. Stojimo ovde zajedno jer je Pastor pomirio naše narode. To je ranije bilo nezamislivo, a sada bi nam bilo nezamislivo da se ne oslanjamo jedni na druge. Naš drug Pastor nam je ukazao put kako Srbi i Mađari mogu zajedno", poručio je Orban.

Ispraćaju Ištvana Pastora prisustvovali su i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, brojni ministri Vlade Srbije, među kojima Miloš Vučević, Tomislav Momirović, Ivica Dačić, Đorđe Milićević, ali i predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, kao i predsednik Izvršnog odbora SVM-a Balint Juhas.

Prethodno je u Novom Sadu održana komemoracija, a od Pastora su se govorima oprostili potpredsednik Skupštine Vojvodine Damir Zobenica, predsednik Pokrajnske vlade Igor Mirović i predsednik pokrajinske poslaničke grupe SVM-a Bojan Bagi.

Ištvan Pastor je preminuo u ponedeljak u 68. godini posle teške bolesti.