Salahu: Proveravamo da li je bilo zloupotreba u dodeljivanju sredstava optuženima u Hagu

Bljerim Salahu
Izvor: onlinekosova.net

Zamenik ministra pravde Bljerim Salahu rekao je da nezvanično postoje informacije da su optuženi pred Specijalnim sudom u Hagu dobili više novca nego što je to bilo potrebno za njihovu odbranu, prenosi Koha.

"Zakonskim aktima je regulisano koliko novca ide za potrebe odbrane optuženih u Hagu. Nezvanično imamo informacije da je nekima dodeljeno više novca nego što bi trebalo, a koliko je ta tvrdnja tačna, tek ćemo utvditi", rekao je Salahu.

Napomenuo je da je ministarka pravde Aljbuljena Hadžiu dala nalog da se javno objave svi troškovi optuženih u Hagu, jer je nedavno najavljeno i da će Vlada promeniti odluku kojom se zabranjuje otkrivanje troškova.

Salahu je uputio kritike na račun pravnog zastupnika prethodne vlade Besnika Beriše, napominjući da je evidentirano nekoliko većih propusta kada su u pitanju slučajevi koje se vode protiv Kosova pred Međunarodnim arbitražnim sudovima.

Skupština će nadgledati rad Agencije za oduzimanje imovine

Kada je reč o osnivanju Agencije za oduzimanje nelegalno stečene imovine, Salahu je rekao da će rad te institucije kontrolisati Skupština, a ne ministarstvo.

"U idejnom dokumentu o oduzimanju nelegalno stečene imovine se pominje stvaranje agencije koja će imati izuzetno profesionalni sastav stručnjaka u toj oblasti. Ova agencija će biti zadužena za oduzimanje nelegalne imovine. Njen rad neće biti nadgledan od strane ministarstva zbog političkog mešanja, već će je kontrolisati parlament", rekao je Salahu.

Prema njegovim rečima, očekuje se da ta agencija uposli i međunarodne stručnjake.

"Na osnovu ovih rasprava biće napravljen vrlo profesionalan sastav koji će imati zakonsku obavezu samo da sprovodi zakone i ništa drugo. Čim se potvrdi nesklad između prihoda osumnjičenog i velike imovine, tada će ova agencija uputiti zahtev nadležnom sudu gde će započeti postupci", dodao je Salahu.

Rekao je i da će Nacrt zakona o oduzimanju nelegalno stečene imovine biti izrađen vrlo brzo.