Salivan sa Kurtijem: U dijalogu potreban napredak po ključnim otvorenim pitanjima

Bela kuca
Izvor: Tanjug

Savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan sastao se juče sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, a tokom razgovora Salivan je izrazio podršku SAD dijalogu uz podršku EU za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, saopšteno je iz Saveta za nacionalnu bezbednost SAD.

"Razgovaralo se i o stabilnosti na Zapadnom Balkanu, pri čemu je Salivan izrazio podršku SAD dijalogu uz podršku EU za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji između Kosova i Srbije i potrebu za daljim napretkom po ključnim otvorenim pitanjima", navodi se u saopštenju portparolke Saveta za nacionalnu bezbednost Adrien Votson.

Salivan je, dodaje se, zahvalio Kurtiju na spremnosti Kosova da pruži utočište izbeglicama iz Avganistana. Kaže se i da su Kurti i Salivan razmenili mišljenja o vojnoj agresiji Rusije na Ukrajinu, uključujući pružanje humanitarne pomoći od strane Kosova građanima Ukrajine i uvođenje sankcija Rusiji.

Salivan je pozdravio planove Kosova da pređe sa zavisnosti od lignita na čistiju energiju i da obezbedi stabilno snabdevanje električnom energijom.