Šaša: Kurtiju dijalog i normalizacija sa Srbijom nisu prioritet i građani Kosova su glasali za takav program

Demuš Šaša
Izvor: Kosovo Online

Izvršni direktor instituta EPIK Demuš Šaša u izjavi za Kosovo Onlajn ocenjuje da na Kosovu dominiraju dva suprotna pristupa dijalogu sa Srbijom, ističući da su se građani opredelili za Pokret Samoopredeljenje kome pregovori sa Srbijom i normalizacija odnosa nisu prioritet. 

“Pokret Samoopredeljenje je početna tačka prvog pristupa. ‘NULA’- toliko puta je dijalog sa Srbijom pomenut u njihovom izbornom programu. Sa druge strane Demokratska partija Kosova i Demokratski savez Kosova su identifikovali u svojim programima dijalog sa Srbijom kao prioritet spoljne politike”, navodi Šaša.  

Iako ne postoji nijedna prepreka da se Kurtijeva Vlada bavi unapređenjem i sprovođenjem unutrašnjih reformi i nastavkom dijaloga sa Srbijom, Šaša smatra da se građani doneli “presudu”, shodno kojoj će delovati buduća vlada.

“Sada je jasno da su građani izabrali izborni program Pokreta Samoopredeljenje, Vlada Aljbina Kurtija će se držati izbornog programa u okviru kog su dobili demokratski mandat za borbu protiv korupcije i stvaranje novih radnih mesta, a ne za dijalog sa Srbijom”, ističe Šaša.

Prema njegovim rečima, drugi pristup dijalogu je pristup “odgovorne vladavine”. 

“Suština ovog pristupa je da postoje puno stvari koje možda nisu prioritet građana ali to ih ne čini manje važnim. Primer ovog argumenta su nedavne vremenske nepogode u Teksasu. Ako pitate građane Teksasa za globalno zagrevanje, shvatićete da to nije njihov prioritet, ali kao što smo videli ovih poslednjih dana vrlo je važno da politička elita u SAD počne da preduzima ozbiljne mere za kontrolu globalnog zagrevanja. U ovom kontekstu, verujem da se moramo osloboditi ovog bipolarnog pristupa”, objašnjava Šaša.

On napominje da bi se u narednom periodu dijalog trebao sprovoditi na diplomatskom nivou, “ispod političkog radara”.

“Treba identifikovati 2-3 opcije koje bi bile suštinski deo sveobuhvatnog sporazuma između Kosova i Srbije. Jedan takav intenzivan period diplomatije bi omogućio novi politički momenat nakon izbora u aprilu 2022. godine u Srbiji za moguċi sveobuhvatni sporazum između Kosova i Srbije. Verujem da je ovo vrlo moguće imajući u vidu i skorašnju izjavu predsednika Vučića gde on isključuje mogućnost za bilo kakav sporazum sa Kosovom pre parlamentarnih i predsedničkih izbora u aprilu 2022. To ċe omogućiti premijeru Kurtiju da iskoristi 2021/2022 za sprovođenje unutrašnjih reformi, nakon kojih bi u 2022/2023 dijalog sa Srbijom stavio u prvom planu svoje vlade”, zaključuje Šaša.