Šaša: Razvoj događaja u Briselu pokazuje da je konačni dogovor blizu

Demuš Šaša
Izvor: Ekonomia Online

Izvršni direktor Instituta EPIK Demuš Šaša, rekao je da je sastanak premijera Kosova Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Briselu o dijalogu bio produktivan i da je konačni dogovor blizu, prenosi Koha.

Sa sastanka održanog 18. avgusta izvukao je četiri zaključka.

„Možemo da zaključimo četiri stvari sa jučerašnjeg sastanka. Prvo, postoji puna koordinacija između Vlade i međunarodnih partnera i Kosovo se smatra ravnopravnom stranom za stolom. Drugo, videli smo koordinaciju SAD-EU-NATO. Videli smo koordinaciju između SAD i EU, a diplomatski angažman daje rezultate. Na kraju, optimista sam u pogledu postizanja dogovora, ali sam skeptičan u vezi sa Vučićevom posvećenošću postizanju konačnog dogovora za normalizaciju odnosa. Vučić će nastojati da odloži bilo kakav konačni dogovor u nadi da će produženje rata u Ukrajini podeliti zapadnu zajednicu, dovesti u povoljniji položaj saveznika Srbije Rusiju i stvoriti povoljniju situaciju za bolje rešenje za Srbiju”, kaže on.

Šaša je rekao da međunarodne zajednice žele da izbegnu svaki prostor za destabilizaciju ili koji Rusija može da iskoristi, kao što je Zapadni Balkan, i zato je veća verovatnoća da će dogovor biti postignut.

„Živimo u najneobičnijim okolnostima u okviru dijaloga i to daje razloga za optimizam da SAD i EU, u pozadini rata u Ukrajini, obraćaju pažnju na zatvaranje svakog prostora potencijalne destabilizacije koji se može desiti od Rusije, koja je takođe zapadni Balkan“, kaže Šaša.

Šaša je Vučićev poziv za sastanak sa Srbima sa Kosova nazvao političkim cirkusom predsednika Srbije, što, prema njegovim rečima, ne treba uzimati sa zabrinutošću.

„Ovo je zajednički deo političkog cirkusa koji Vučić svaki put orkestrira za svoje unutrašnje ciljeve. To je deo internih kalkulacija i ništa ne treba da brinete", zaključio je Šaša.