Šaša: Šolc će poslati poruku da je dijalog Srbije i Kosova najvažniji element u stabilnosti regiona

Demuš Šaša
Izvor: Kosovo Online

Izvršni direktor Instituta EPIK Demuš Šaša rekao je da će nemaški kancelar Olaf Šolc tokom prve posete Zapadnom Balkanu poslati tri poruke koje se odnose na značaj i stabilnost regiona, kao i da je dijalog između Kosova i Srbije najvažniji element regionalne stabilnosti, prenosi Koha.

Šaša je naveo da će Šolc istaći i važnost Berlinskog procesa.

"Kancelar Šolc želi da istakne da je ovaj region za njega lično kao kancelara od posebnog značaja. Druga poruka je o važnosti stabilnosti regiona i nastavka njegovog puta ka EU. Ova poruka će posebno biti osnažena u pogledu razvoja događaja koji se dešavaju u Ukrajini, s tim u vezi, kancelar će podvući važnost unapređenja Berlinskog procesa i svoju nameru da održi sledeći Samit Procesa u drugoj polovini ove godine u Berlinu. Ovo će biti njegova druga poruka da je regionalna saradnja važna i da će ključni alat biti Berlinski proces", rekao je Šaša.

Prema njegovim rečima, treća poruka će se odnositi na dijalog Kosova i Srbije, kao jedan od najvažnijih elemenata regionalne stabilnosti.

"Ovde će nemački kancelar ponoviti ono što je rekao u Berlinu da je važno što pre unaprediti dijalog za normalizaciju odnosa", dodao je Šaša.