Sava Janjić: Crkvu u Samodreži pretvorili u javni toalet, toliko o verskoj toleranciji na Kosovu

crkva Samodreža
Izvor: Facebook

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić je na Fejsbuku objavio slike crkve Svetog Jovana Preteče u Samodreži koje svedoče da je ova svetinja pretvorena u smetlište i javni toalet za lokalnu albansku školu.

Podsetio je i da od 2004. godine kada je crkva teško oštećena do danas, kosovske vlasti nisu učinile ništa da ovaj objekat stave pod zaštitu i obnove. 

"Još jedna srpska pravoslavna crkva na Kosovu iz 1932. godine sagrađena na istorijskoj lokaciji srpske srednjovekovne crkve teško je oštećena od strane kosovsko-albanskih ekstremista tokom nereda 2004. godine. Od tada kosovske vlasti nikada nisu dozvolile njenu obnovu. Lokalni kosovski Albanci crkvu Samodrežu pretvorili su u smetlište i javni toalet za lokalnu albansku školu. Toliko o verskoj i etničkoj toleranciji na Kosovu. Međunarodno posredovanje u obnovi i zaštiti crkve do sada nije pomoglo“, naveo je iguman Sava Janjić.

Sava Janjić je podsetio i na uništeni pravoslavni manastir Dolac iz 14. veka, koji je do danas devastiran, kao i desetine drugih svetinja SPC na Kosovu.

"Još jedan srpski pravoslavni manastir koji su uništili kosovski albanski ekstremisti nakon rata 1999. godine. Desetine naših crkava i dalje ostaju devastirane dok lokalni političari tvrde da je Kosovo raj verske tolerancije. Manastir Dolac 14. vek“, napisao je iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić.

Miodrag iz Peći
14. April 2021.
Ko blokira fejsbuk i tviter nalog igumana dečansnog Save Janjića pa nije on Tramp.