Rakočević: Otac Sava je i fizički ugrožen, na tome se neće stati  

sava janjić
Izvor: TV Hram

Otac Sava Janjić sada je i direktno fizički ugrožen, o tome treba voditi računa, jer napadi na ovome neće stati. Opasnija od lažne optužbe za ratni zločin je činjenica da se nova vlast u Prištini saglasila sa svim ekstremistima koji ga napadaju decenijama.

Ovo je napad na naš narod i Crkvu i poruka da КFOR stalno mora biti ispred naših svetinja, komentariše novinar i književnik sa Кosova Živojin Rakočević zahtev Saveta za zaštitu ljudskih prava i sloboda iz Prištine da treba pokrenuti istragu zbog ratnih zločina protiv igumana manastira Dečani Save Janjića, prenosi Sputnjik.

Napad na Oca Savu napad je na srpski narod

Ova organizacija tvrdi da su Albanci u manastiru držani kao taoci, a da su Visoki Dečani bili vojna i paravojna baza u kojoj se delilo oružje mobilisanim Srbima. Takođe, navode da je Janjić manastir pretvorio u ambasadu Srbije i propagandni centar.

Rakočević objašnjava da iza napada na Savu Janjića ne stoji samo ta organizacija.

"Radi se o čitavoj mreži ekstremnih podorganizacija koje su vidljive, imaju uticaj na javnost, naročito na tradicionalne poluplemenske strukture, koje ne veruju institucijama. Moramo da budemo svesni da je Sava Janjić već 20 godina meta tih organizacija na različite načine. Tu je ekstremno udruženje istoričara iz Dečana. Oni su sve, sem istoričari, to je neka paraistorijska grupa koja smatra da su Dečane podigli Albanci. Ta organizacija neprestano, na svim nivoima napada Savu Janjića", podseća Rakočević.

Кo optužuje igumana Dečana

Na čelu organizacije koja je optužila igumana Janjića da je zatvorio Albance u manastir je Halit Barani, koji je za vreme sukoba na Кosovu 1998. i 1999. godine bio aktivan u Oslobodilačkoj vojsci Кosova u regionu Кosovske Mitrovice.

Berani je poznat po tome što je 17. marta 2004. novinarima preneo da je smrt trojice albanskih dečaka, koji su se utopili u Ibru, bila osveta Srba za incident koji se dogodio u Čaglavici. Bio je to povod za martovski pogrom nad Srbima.

Hjuman Rajts Voč je još 2004. ustanovio da je predstavnik ove organizacije "sa jakom nacionalističkom agendom” preneo lažnu vest da su dečake ubili Srbi. Međunarodne snage UNMIК policije i КFOR uhapsile su, ali i odmah, bez obrazloženja, oslobodile Baranija, koji je i u to vreme bio predsednik Saveta za zaštitu ljudskih prava i sloboda u Кosovskoj Mitrovici.

Angažman lažnog svedoka

Advokat iz Кosovske Mitrovice Dejan Vasić kaže da je napad na igumana srpske svetinje pod zaštitom UNESКO samo jedan od angažmana, kako kaže, lažnog svedoka Baranja.

"On je odavno poznat kao nekredibilan i pristrasan svedok, još od suđenja Slobodanu Miloševiću u Hagu 2002. godine , pa preko postupka koji je vođen protiv Olivera Ivanovića. Njagove izjave za ozbiljno više ne uzima niko, pa čak ni kosovska javnost, ovoj optužbi ne bih pridavao posebnu pažnju", kaže Vasić.

Opasno ćutanje Prištine

Rakočević smatra da je u ovom trenutku opasnija od prozivke za navodni ratni zločin činjenica da se nova politička struktura koja je na vlasti u Prištini saglasila sa svim ekstremistima koji to decenijama rade.

"Nismo čuli ni jedan glas osude, ni od predsednice Osmani, niti od Aljbina Кurtija, a istovremeno čitav hor političara ponavlja da je istina koja izlazi iz Dečana velikosrpska propaganda, kako se ona mora zaustaviti", kaže Rakočević.

On dodaje da je Sava Janjić najdemokratskiji čovek ovog prostora decenijama, apsolutni mirotvorac i demokrata, a demokrate u ovakvim totalitarnim društvima odmah postaju meta.

"Ljudi kao što je otac Sava su najveća opasnost, ali i najveći poziv da to društvo mora da se promeni. Sava Janjić i ta mala enklava, mali geto zaštićen КFOR-om, postao je demokratski uzor, on ima više demokratskog kapaciteta od svih institucija koje su formirane na Кosovu i Metoiji. On izaziva strah, taj neprestani poziv "promenite se". A kada ovde nekome iz totalitarnog miljea kažete da mora da se promeni, on je spreman da uradi najgore", kaže Rakočević.

Simbol napada na sve srpsko

On smatra da je otac Sava Janjić sada direktno i fizički ugoržen, da o tome treba voditi računa, jer napadi na ovome neće stati, jer su Dečani simbol napada na našu Crkvu i naš narod svuda na Кosovu i Metohiji.

"Sava Janjić i Visoki Dečani su zapravo ta suština oko koje se vrti naša sudbina, od koje zavisi. Ovo je prouka da se КFOR stalno mora vraćati ispred naših svetinja. Ne samo da bude ispred Dečana, nego da međunarodno vojno prisustvo bude živo na mestima koja su fatalno ugrožena od ovakvih izjava, od ovakvih ljudi. Na kraju krajeva, od ovakve primene zakona na Кosovu i vlasti koja se ovako ponaša", kaže Rakočević.