Savić: Kurtiju važnije da protera Srbe sa Kosova, nego da privuče strane investitore

Ljubodrag Savić
Izvor: Kosovo Online

Umesto da radi na privlačenju stranih investicija i na tome da građanima omogući bolji život Aljbinu Kurtiju je važnije da sa Kosova protera što više Srba, kaže za Kosovo onlajn profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Ljubodrag Savić.

Komentarišući nastupe premijera Kosova koji s jedne strane poziva strane investitore, a s druge upozorava da navodno postoji opasnost da Srbija izazove rat, Savić navodi da investitori imaju priliku da biraju i da eliminišu svaku destinaciju o kojoj imaju bilo kakvu sumnju.


„To je verovatno jasno i gospodinu Kurtiju, on to zna svakako, ali iz našeg ugla je to tako, iz njegovog verovatno drugačije. On u ovom trenutku ima jedan jedini cilj, a to je da Kosovo postane nezavisno, da ga prizna ako može i Srbija. I u tom cilju ne preza ni od jednog poteza, ja to tako razumem. Naravno, važne su mu investicije, ali mislim da je u ovom trenutku njemu najvažnije zapravo da ostvari taj cilj da Kosovo bude sa što manje Srba. Verovatno ne mogu sve da proteraju i sve mere će u tom smisli preduzeti, a da li će neki investitor izabrati neku drugu destinaciju nije za njega u ovom trenutku važno. Bitno mu je da uradi ovo što mu je zapravo prevashodan cilj, računajući da će kasnije to kompenzovati, kad, kako oni kažu, Kosovo bude slobodna nezavisna država“, navodi Savić.

Dok ovakva retorika Prištine šteti ekonomiji Kosova, činjenica je da Srbija prednjači po broju direktnih stranih investicija. Savić objašnjava da je Srbija u ovom delu Evrope zemlja koja najviše gradi autoputeve i da je to jedan od ključnih faktora za sve ljude da se opredele za neku investiciju, i domaće i strane.

„Vi možete obezbediti kapital, možete obezbediti i radnu snagu, naročito danas. Čak i ako je nema, doći će iz Azije, doći će sa nekih drugih destinacija. Možda će čak biti i disciplinovanije i jeftinije, ali vi ne možete ništa uraditi bez infrastrukture. Tako da je to jedan od onih presudnih faktora koji utiču na dolazak investitora“, kaže Savić i dodaje.

„Srbija je 2014 . godine donela zakon o ulaganjima, prvi put posle drugog svetskog rata, koji izjednačuje domaće i strane investitore. Ja sam zapamtio jednu rečenicu koju je predsednik Vučić pre nekoliko godina na nekom samitu rekao: „Mi se borimo za dolazak stranih investitra, najveća konkurencija su nam zemlje Zapadnog Balkana“. On je tada rekao: „Sve što vam ponude u bilo kojoj od ovih zemalja, dođite kod nas, napravićemo bolje uslove za vas. Prema tome, stvorena je jedna priično dobra klima za strane investitore i oni su dobrodošli, pre svega od strane vlasti, a rekao bih i od lokalnih zajednica, tako da je to jedan opšti ambijent koji ima više faktora i koji favorizuje strane investicije zbog čega oni, na kraju krajeva, i dolaze u Srbiju“, zaključuje Savić.