Zbog sankcija, Kosovo uskraćeno za projekte EU i SE vredne oko sedam miliona evra

EU
Izvor: Kosovo Online

Blizu sedam miliona evra vrede projekti koje Kosovo ne može da potpiše sa Savetom Evrope i Evropskom unijom, sve dok su na snazi kaznene mere prema Prištini, piše Koha.

Iz Saveta Evrope poručuju da je izostanak nepotpisivanja projekata tokom prošle godine sa Kosovom, uticalo na ukupan učinak projekata koje su ta organizacija i Evropka unija da sufinansiraju, piše Koha.

Prema analizi koju je objavio Savet Evrope, realizacija programa vrednog 53,1 milion evra za Zapadni Balkan i Istočnu Evropu manja je za 16,5 odsto od planiranog, a jedan od razloga je i to što projekat nije potpisan sa Kosovom, nakon što je EU uvela kaznene mere Prištini. 

"Ova fluktuacija se može pripisati cikličnoj prirodi zajedničkih programa i rasporeda plaćanja, međutim nedostatak apsorpcije ostaje faktor koji snažno utiče na godišnje naplate iz Zajedničkog programa (JP) i treba mu posvetiti veliku pažnju. Deo ovog smanjenja može se pripisati merama EU protiv Kosova uvedenim u junu prošle godine, koje su sprečile potpisivanje novih projekata", navodi se u analizi Saveta Evrope.

Precizira se i koji su projekti zaustavljeni kao rezultat kaznenih mera, među kojima su program povećanja pristupa obrazovanju za dečake i devojčice iz zajednica Roma, Aškalija i Egipćana, kao i za učenike sa posebnim potrebama, na nivou osnovnih i srednjih škola ili podizanje kapaciteta Pravne akademije i Advokatske komore.

Ističu da bez ukidanja mera neće biti realizacije drugih projekata, koji ukupno dostižu vrednost od oko sedam miliona evra.

"Kada mere budu ukinute, Savet Evrope može da počne sa sprovođenjem oba projekta u veoma kratkom roku. Međutim, ukoliko do toga ne dođe, neće početi ni naredna faza Projekta protiv privrednog kriminala (Faza IV), jer se sadašnja faza ovog projekta završava u oktobru", ukazuju iz Saveta Evrope.