Vogel: Mere Kosovu uvedene bez odluke Saveta, a za ukidanje potrebni glasovi svih 27 članica

Tobi Vogel
Izvor: Kosovo Online

Spoljnopolitički ekspert Tobi Vogel iz Saveta za politiku i demokratiju reagovao je na stav EU o ukidanju kaznenih mera prema Kosovu i istakao da je posebno interesantno to što je za ukidanje tih mera potrebno glasanje svih 27 članica.

Vogel je na društvenoj mreži "X" naveo da je visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Evropske unije Đuzep Borelj pronašao način da uvede kaznene mere za Prištinu bez zvanične odluke Saveta.

"Interesantno je to da je Đuzep Borelj pronašao način da uvede 'privremene i reverzibilne mere' protiv kosovske vlade bez zvanične odluke Saveta, ali je za ukidanje ovih mera iznenada potrebno glasanje 27 država članica", istakao je Vogel.

Povodom izjave kosovskog premijera Aljbina Kurtija da je Priština ispunila sve zahteve za ukidanje mera, portparol Unije Peter Stano istakao je da o ukidanju kaznenih mera protiv Kosova odlučuju članice Evropske unije, ne kosovski političari.

"Evropska unija je uvela kaznene mere zbog stalnih kriznih situacija, jednostranih mera i eskalacije u odnosima sa Srbijom. EU je jasno rekla da su mere reverzibilne. One će biti ukinute kada o tome odluče članice EU, a ne kosovski političari. Ponavljam, kada članice EU odluče da nema više razloga da mere ostanu na snazi. To se do sada nije desilo, a zemlje članice nastavljaju razgovore i to su unutrašnji procesi", objasnio je Stano danas na konferenciji za novinare.