Šefovi diplomatija pristižu na Samit Oebsa, stigao i Lavrov

Sergej Lavrov
Izvor: Kosovo Online

Šefovi delegacija, ministri spoljnih poslova država članica Oebsa, pristižu u dvoranu „Boris Trajkovski“ u Skoplju, gde će uskoro uvodnom sednicom i zvanično početi Ministarski savet te organizacije.

Pristigli su ministri spoljnih poslova Austrije, BiH, Holandije, Španije, Rusije i drugih,  a njih je dočekao predsedavajući Oebsu, ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani.

Srbiju na skupu predstavlja ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Šalenberg: Oebs mora da preživi

Šef austrijske diplomatije Aleksander Šalenberg prilikom dolaska na skup je, odgovarajući na pitanje Kosovo onlajna, da li će Oebs preživeti, s obzirom na njegovu izjavu da je „na aparatima“, odgovorio:

„Preživeće i mora da preživi“.

Na pitanje u vezi sa dolaskom Sergeja Lavrova i time uslovljenim odsustvom pojedinih ministara, Šalenberg je rekao da to može da razume, ali da je uvek za to da se poštuju pravila.

Koen: Borićemo se dok ne eliminišemo Hamas

Ministar spoljnih poslova Izraela Eli Koen rekao je novinarima da je 7. oktobar bio tragični dan za Izrael i da je samo jedan odgovoran za masakr, a to je Hamas.

„Nastavićemo da se borimo dok ne povratimo sve zarobljene i dok ne eliminišemo Hamas. Svet treba da bude ujedinjen, moramo da oslobodimo Gazu od Hamasa. Odlučni smo da nasatvimo da se borimo protiv te terorističke organizcije“, rekao je Koen.

Inače, najveću pažnju ove godine izazvao je dolazak šefa ruske diploamtije Sergeja Lavrova na skup.

Prilikom dolaska u dvoranu "Boris Trajkovski", Lavrov nije zastao da odgovori na pitanja novinara. 
 

Ministarski savet je centralno telo za donošenje odluka i upravljanje Oebom, ad godišnji sastanak je prilika da ministri spoljnih poslova sagledaju i procene bezbednosnu situaciju u evroatlantskom i evroazijskom prostoru, kao i rad organizacije u svim oblastima delovanja.

U okviru Saveta ministara biće održano i nekoliko srodnih tematskih događaja, među kojima je i potpisivanje Deklaracije o borbi protiv korupcije u jugoistočnoj Evropi kroz vraćanje imovine i korištenje digitalizacije, kojoj je pored ministra Osmani, potpise će staviti i ministri za spoljne poslove Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Albanije Ivica Dačić, Elmedin Konaković, Filip Ivanović i Igli Hasani.

Pored toga, biće održani događaji posvećeni obezbeđivanju odgovornosti i povratku zatočenih ukrajinskih civila, kao i razmatranju uticaja klimatskih promena na bezbednost ljudi.