Sejdiu: Oko 300 lekara godišnje napusti sistem javnog zdravlja

Pljeurat Sejdiu
Izvor: Koha ditore

Predsednik Lekarske komore Kosova Pljeurat Sejdiu izjavio je da skoro svake godine oko 300 lekara napusti sistem javnog zdravlja, prenosi Koha.

Prema njegovim rečima, tokom 2021. godine otišlo je oko 140 lekara, 86 se penzionisalo, a oko 40 je otišlo da radi iz javnog u privatni sektor.

Sejdiu je, gostujući na KTV rekao da su najčešći razlozi odlaska lekara plate, nedostatak stručnog usavršavanja i nestvaranje uslova za rad.

"Problem odlaska lekara, ne samo privatno iz javnosti, već i u inostranstvo, su uslovi rada i novac. Do sada je 140  kolega u proseku, sa 30 godina, napuštalo Kosovo, a oni bi trebalo da zamene moju generaciju. Ako svake godine ode 140, plus ako 40-45 pređe u privatni sektor, i oni koji se penzionišu, dolazimo do cifre od 300-400 lekara. S druge strane, imamo 500 nezaposlenih lekara“, rekao je on.

Predsednik Lekarske komore je rekao da će narednog meseca biti održani interni izbori za izbor predsednika i struktura, istakavši da su ovo treći izbori koji se održavaju i da će biti najmasovniji.

„Ovo pokazuje da je Komora formirana i da je stekla kredibilitet. Postoji mogućnost da lekari daju svoj doprinos i to je samoupravna organizacija lekara“, izjavio je Sejdiu.

On je naglasio da pravo glasa ima 4.600 lekara.