Selaković: Angola dosledna u podršci suverenitetu i integritetu Srbije po pitanju Kosova i Metohije

Selaković sa predsednikom Angole
Izvor: MSP RS

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković razgovarao je danas sa najvišim zvaničnicima Angole kojima se zahvalio na na čvrstoj i doslednoj podršci te zemlje na teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, odnosno podršci po pitanju Кosova i Metohije, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova.

Dodaje se da je u susretima je istaknuto da su odnosi Srbije i Angole prijateljski, otvoreni i iskreni, i da treba preduzeti korake kako bi se visok nivo političkih odnosa preneo i na polje ekonomske saradnje. 

Selaković je, posle sastanka sa predsednikom Angole Žoaom Lourensom, izjavio novinarima da postoje brojne mogućnosti da se ekonomski odnosi naših dveju zemalja unaprede, i da će sa tim ciljem u najskorije vreme biti upriličen sastanak dvojice šefova država, što će biti jasan znak poslovnoj zajednici Srbije o mogućnostima za investiranje u Angolu.

"Napravili smo nacrte više sporazuma, koji bi trebalo da budu potpisani na najvišem nivou, i koji će biti od ključnog značaja za unapređenje ekonomske saradnje", rekao je Selaković.

U ovom trenutku, kako je podsetio, u Angoli već posluje nekoliko srpskih kompanija, poput „Planuma“, ali postoji zainteresovanost i drugih kompanija, kojima je potrebna i jasna politička i legislativna potvrda mogućnosti za investiranje.

"Imamo veoma visok nivo mogućnosti za ekonomsku saradnju, ali nizak nivo iskorišćenosti tih mogućnosti na terenu", konstatovao je Selaković.

Istakao je da je jedan od glavnih povoda posete Angoli donacija Srbije u 50.000 doza Sputnjik-V vakcina protiv virusa korona, čime je još jednom potvrđeno da su Srbija i Angola dve prijateljske i bratske zemlje.

Mi smo, kako je rekao, zemlje posvećene istim vrednostima, poštujemo međunarodno pravo, ne mešamo se u poslove drugih zemalja, i podržavamo se uzajamno u međunarodnim organizacijama.

"Ove vrednosti su prepoznate i potvrđene od strane naših državnika pre 60 godina, u vreme kada su se narodi Afrike borili za slobodu i za svoja prava, a protiv kolonijalizacije, i tada je u Beogradu održana prva konferencija Pokreta nesvrstanih zemalja", kazao je šef srpske diplomatije.

Selaković je rekao da je sastanak sa predsednikom Lorensom bio i prilika da prenese poziv za učešće delegacije Angole na obeležavanju 60 godišnjice beogradske konferencije nesvrstanih.

"Sastanak sa predsednikom bio je i prilika da govorim o dve važne teme za moju zemlju i naše odnose. Izrazio sam zahvalnost zbog čvrste i dosledne podrške Angole teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, odnosno podršci po pitanju Кosova i Metohije. Druga tema bila je potreba da se snažni i bratski tradicionalni odnosi prenesu i na polje ekonomske saradnje", kazao je ministar Selaković.

Ministar Selaković se u Angoli sastao i sa šefom diplomatije Teteom Antoniom, kao i sa ministarkom zdravlja Silvijom Lutukutom.

Miodrag iz Peći
21. Avgust 2021.
Hajd'mo, haj'te! Nesvrstani opet u Beogradu povodom 60 godina od osnivanja.
Ja
21. Avgust 2021.
Hvala Angola!!!