Selaković i Čavošoglu o dijalogu Beograda i Prištine: Otvorena pitanja rešavati mirnim putem

Selaković i Čavušoglu
Izvor: Tanjug/Strahinja Aćimović

Saradnja Srbije i Turske je na najvišem nivou u savremenoj istoriji, zahvaljujući odličnim ličnim odnosima dvojice predsednika, Aleksandra Vučića i Redžepa Tajipa Erdogana, a Srbija je otvorena za dalje jačanje bilateralnih odnosa, poručio je danas ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, prenosi Tanjug.

Selaković je danas razgovarao sa turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom, a zatim su potpisali i Memorandum o razumevanju o jačanju bilateralne saradnje.

"Srbija je otvorena za dalje jačanje odnosa sa Turskom, a veoma važno mesto u jačanju tih odnosa, u njihovom razvoju, zauzima dobra praksa održavanja sednica Visokog saveta za saradnju dve države", rekao je Selaković na zajedničkoj pres konferenciji.

On je istakao da je uveren da će do susreta predsednika Srbije i Turske doći do kraja godine.

Selaković je najavio da će sutra u Novom Pazaru on i njegov turski kolega otvoriti Generalni konzulat, dok će Čavušoglu obići i put koji se gradi između Novog Pazara i Tutina, što su, kaže, samo neki od primera uspešne saradnje.

On je istakao da su Srbija i Turska, iako je prošla godina bila obeležena pandemijom koronavirusa, zabeležile rekordnu spoljnotrgovinsku razmenu 1,32 milijardi evra, a da je samo u prvih šest meseci ove godine cifra preko 756 miliona, te da se sigurnim koracima ide ka novou razmene od dve milijarde evra.

Selaković je dodao da je u poslednjih 10 godina upetostručen obim razmene, a povećan je i priliv direktnih turskih investicija.

"Želimo još više turskih investitora, reč je o dobrim investitorima, koji biraju gradove koji možda nisu privlačni drugima, na čemu smo zahvalni", rekao je Selaković.

Preneo je da je na sastanku bilo reči o složenim regionalnim pitanjima, te da su razmenili procene stanja u regionu, dijalogu Beograda i Prištine.

"Upoznao sam sa trenutnom situacijom i nedvosmilseno smo se saglasili da se otvorena pitanja rešavaju kroz dijalog i mirnim putem", rekao je Selaković.

Šef srpske diplomatije je poručio da Srbija posmatra Tursku kao značajnog aktera u obezbeđivanju mira i stabilnosti u regionu.

"Nastavićemo da sarađujemo, da jedni drugima pomažemo, jer samo tako možemo da imamo koristi", rekao je Selaković i dodao da se nada da će se sa turskim kolegom videti već u oktobru.

Ja
31. Avgust 2021.
Hvala cavosoglu sto podrzavate srbiju o dijalogu beograda pristine!!!