Selaković: Kina je jedan od naših glavnih oslonaca u borbi za Kosovo

Nikola Selaković i Čen Bo
Izvor: Ministarstvo inostranih poslova Srbije

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas sa ambasadorkom Narodne Republike Kine Čen Bo.

Kako je saopšteno iz Ministarstva spoljnih poslova, Selaković je rekao da je Srbija ponosna na tradicionalno prijateljstvo sa Kinom i konstantno produbljivanje odnosa u svim oblastima, koje je, kako je naglasio, tokom istorijske posete kineskog predsednika Srbiji podignuto na nivo sveobuhvatnog strateškog partnerstva.

Istakao je da je odnos dva predsednika Sija i Vučića umnogome doprineo tome.

Ministar je izrazio zadovoljstvo povodom činjenice da u kontinuitetu u svojoj saradnji svedočimo čeličnom prijateljstvu Srbije i Kine, koje je, kako je naglasio, dodatno prekaljeno u poslednjih godinu dana tokom pandemije.

“Uz upućivanje pomoći u medicinskoj opremi, laboratorijama i iskustvima kineskih stručnjaka, pomoć Kine Srbiji se nastavlja i kroz podršku imunizaciji našeg stanovništva, odnosno isporučivanju vakcine kineske kompanije „Sinofarm“, na čemu smo posebno zahvalni, naročito predsedniku Siju, u trenutku kada se sve zemlje sveta bore i suočavaju sa teškoćama u nabavci vakcina”, rekao je ministar Selaković.

Takođe, Selaković je ukazao da veoma raduje i da je izuzetno ponosan na dogovor između Srbije, Kine i Ujedinjenih Arapskih Emirata  o izgradnji fabrike za proizvodnju vakcina kineske kompanije Sinofarm u Srbiji.

Ministar Selaković je sa zadovoljstvom konstatovao i odličnu saradnju dve zemlje na multilateralnom planu, posebno međusobnu podršku u međunarodnim organizacijama.

Kina je jedan od naših glavnih oslonaca u borbi za Kosovo i Metohiju, rekao je Selaković, izrazivši zahvalnost Kini na principijelnoj podršci i poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

Ministar je naglasio da Srbija čvrsto podržava politiku „jedne Kine“ i dosledno je posvećena poštovanju međunarodnog prava i uvažavanju principa nemešanja u unutrašnja pitanja drugih država.

Šef srpske diplomatije izrazio je, takođe, zadovoljstvo što se odlični politički odnosi i strateško partnerstvo odražavaju i na jačanje ekonomske saradnje dve zemlje.

Kina je najvažniji trgovinski partner Srbije u Aziji i nalazi se na trećem mestu u ukupnoj razmeni Srbije sa svetom, ukazao je ministar i precizirao da je, zahvaljujući formatima „Pojas i put“ i ,,17+1“ ekonomska saradnja utrostručena u poslednjih pet godina.

Izvoz Srbije u Kinu povećan je 15 puta u poslednjih pet godina, naveo je Selaković i dodao da će se uložiti maksimalan napor da se na tom planu dodatno osnaži saradnja, čemu će u značajnoj meri doprineti i učešće Srbije na predstojećem Kina-CIEZ EXPO u Ningbou.

On je izrazio zadovoljstvo i rastom srpskog izvoza u Kinu u prva tri meseca ove godine i realnom mogućnošću da trgovinska razmena ove godine premaši četiri milijarde evra.

Raduje i planirano otvaranje Kineskog kulturnog centra u Beogradu do kraja godine, kazao Selaković, podsetivši da je kamen temeljac postavljen tokom posete predsednika Kine Sija Beogradu, juna 2016.

Ministar je izrazio nadu da su taj kao i drugi projekti na kojima zajedno radimo, i čija se realizacija očekuje tokom narednih meseci, prilika za realizaciju druge posete predsednika Sija Srbiji, koja bi, kako je naglasio, bila jedan od najvećih događaja i čast za našu zemlju i naš narod.

Ministar je napomenuo da naša zemlja takođe izuzetan značaj pridaje razvoju saradnje u oblasti nauke i tehnologije i da je u narednom periodu od posebnog značaja projekat Srpsko-kineskog industrijskog parka u Borči.

Selaković je upoznao ambasadorku sa prvom elektronskom uslugom Ministarstva spoljnih poslova „e-Konzulat“, namenjenu stranim državljanima, kojom će biti olakšano i ubrzano podnošenje zahteva za radne vize.

Imajući u vidu da su za ovakvu vrstu vize daleko najviše zainteresovani državljani Kine, sa 9516 zahteva, ministar je istakao je da je ta elektronska usluga od značaja kako za Srbiju, tako i za brojne radnike i inženjere iz Kine koji su angažovani na infrastrukturnim radovima u našoj zemlji.