Selaković: Ministarska konferencija OEBS odlična prilika za diskusiju o bilateralnim i multilateralnim temama

Nikola Selaković na Godišnjem sastanku šefova misija OEBS-a u regionu Jugoistočne Evrope
Izvor: Ministarstvo spoljnih poslova

Ministarska konferencija OEBS u Stokholmu bila je odlična prilika da se razmotre sva pitanja kojima se ta bezbednosna regionalna organizacija bavi, ali i prilika za bilateralne sastanke sa velikim brojem ministara i predstavnika multilateralnih organizacija, rekao je danas u pauzi konferencije ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije, šef srpske diplomatije je razgovarao sa ministrima spoljnih poslova Austrije, Rumunije, Bugarske, Monaka, Portugalije, Španije, Rusije, Kazahstana i Kirgizije.

Selaković je istakao da su svi sagovornici odali priznanje Srbiji na reformama i ekonomskim uspesima koje Srbija postiže, čvrsto se utemeljujući kao lider u regionu.

Dodao je da je od ministara iz zemalja članica EU dobio ohrabrenja i poruke da Srbija može da očekuje valorizaciju reformi koje sprovodi usklađujući pravni i društveni sistem sa tekovinama EU i evropskim vrednostima.

"Pravo je zadovoljstvo i ponos predstavljati takvu Srbiju ovde među prijateljima i partnerskim državama, i uveren sam da će do kraja ove ministarske konferencije ona za našu državu i MSP biti jedan od uspešnijih multilateralnih događaja u ovoj godini", kazao je Selaković.

Ministar se osvrnuo i na rezultate petog sastanak sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom, sa kojim je razgovarao o važnim pitanjima od interesa za dve prijateljske države i nedavnom susretu predsednika Vučića i Putina u Sočiju.

"Nastavljamo saradnju i konsultacije, jer ministarstva spoljnih poslova jesu ministarstva naše dve države koja imaju možda najintenzivniju saradnju i tako će to biti i u budućnosti", rekao je Selaković.

Još jedna dobra vest je, prema njegovim rečima, to što je Srbija dobila potvrdu ministra inostranih poslova Španije da će početkom naredne godine doći u zvaničnu posetu Beogradu.

"To je razlog za naše zadovoljstvo, jer Srbija i Španija su dve prijateljske države koje se podržavaju međusobno po pitanju teritorijalnog integriteta, ali Španija jeste i jedan od promotera našeg evropskog puta i to je za nas odlična vest i trudićemo se da budemo kao i uvek odlični prijatelji i domaćini", rekao je Selaković.