Selaković: Nastavljeno produbljivanje saradnje Srbije i Sao Tome i Prinsipea

Delegacije Srbije i STP
Izvor: Ministarstvo spoljnih poslova

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je danas, sumirajući rezultate zvanične posete Sao Tome i Prinsipeu, da je boravak u toj centralnoafričkoj ostrvskoj državi bio prilika za nastavak i produbljivanje političkog dijaloga između dve prijateljske zemlje, ističe se u saopštenju MSP.

Ministar Selaković je podsetio da je Sao Tome i Prinsipe prva država koja je 2013. godine povukla priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Selaković je rekao da je ovogodišnje obeležavanje 45. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa odlična prilika za dodatno intenziviranje saradnje dve zemlje.

Selaković je dodao da je imao produktivne razgovore sa ministarkom spoljnih poslova Editom Tenžu i premijerom Žoržom Bomom Žezusom, i da je, između ostalog, bilo reči i o načinima možemo da pomognemo u otklanjanju posledica poplava koje su ove godine pogodile tu zemlju.

Istakavši da Sao Tome i Prinsipe svoju ekonomiju bazira na poljoprivredi, ribarstvu i turizmu, Selaković je rekao da je od velikog značaja za buduću saradnju to što je jedan od međudržavnih sporazuma koji su danas potpisani i sporazum o saradnji u oblasti poljoprivrede.

Veliko interesovanje domaćini su, prema rečima ministra Selakovića, iskazali za stipendije u okviru projekta „Svet u Srbiji“, i Srbija će, kako je rekao Selaković povećati broj stipendija za studente iz te zemlje.

Šef srpske diplomatije izrazio je nadu da će do kraja proleća ugostiti po prvi put i počasnog konzula u Sao Tome i Prinsipeu, a reč je o prijatelju Srbije, čoveku koji je svojevremeno kao stipendista Srbije studirao u Beogradu.

Selaković je prethodno na konferenciji za novinare konstatovao da ova poseta ima istorijski značaj, jer prvi put jedan visoki zvaničnik Srbije boravi u Sao Tome i Prinsipeu.

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković će višednevnu turneju po zemljama centralne Afrike, u okviru koje je posetio i Ekvatorijalnu Gvineju i Gabon, završiti u ponedeljak zvaničnom posetom Кamerunu.