Selaković položio venac na spomenik herojima sa Košara u Kruševcu

Nikola Selaković
Izvor: Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja Srbije

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković prisustvovao je danas obeležavanju 25. godišnjice od početka Bitke na Košarama i položio venac na Spomenik poginulim pripadnicima 125. motorizovane brigade i svim poginulim na Kosovu.

Selaković je podsetio da su borci 125. legendarne motorizovane brigade izdržali udar nadmoćnijeg neprijatelja i odbranili granicu svoje države.

"Samo onaj koga pokoljenja pominju je imao smisao svoga života. Za onoga ko je vredan zaborava, kaže se nepomenik, dakle ni u molitvi ga ne spominjemo. A postavlja se dakle pitanje, zašto bismo mi nekoga pominjali i zašto su danas ovde pomenuti borci 125. legendarne motorizovane brigade koja je primila udar neprijatelja u rejonu Košara, brojno nadmoćnijeg, nadmoćnijeg i u vazduhu i na kopnu i uspela da izdrži ozbiljan udar da se konsoliduje i dobije dodatnu snagu  na Vaskrs 1999. godine. Odgovor je jedan. Ovde pred nama na ovim spomen pločama stoje imena ljudi čiji je život imao smisao. Taj smisao je sažet u rečenici da se otadžbina u ratu brani, a da se u miru čuva. I onaj ko živi u skladu sa tim načelima, da otadžbinu svakoga dana čuva, a ne daj Bože ako se zarati da je brani, on ima smisao svoga života. Gde ćete veću počast nego da vas spominju, ne samo jednog dana u godini, već svakoga dana", naveo je Selaković.

Selaković je podsetio da su generacije predaka odrastale "uz živu reč o Lazaru i Milošu i Kosovu" i da je ta herojska i junačka vertikala srpskog naroda vredna pomena, poštovanja, slave, "jer znamo kolike su žrtve naši preci podnosili da bismo mi živeli u slobodnoj, suverenoj i samostalnoj zemlji".

"Kako su naše generacije predaka odrastale uz živu reč o Lazaru i Milošu i Kosovu, da je ta herojska i junačka vertikala srpskog naroda vredna pomena, vredna poštovanja, vredna slave, samo tako naš život na ovoj srpskoj zemlji ima smisla, jer onda znamo kolike su žrtve naši preci podnosili, da bismo mi živeli u zemlji slobodnoj, u zemlji suverenoj i u zemlji samostalnoj. Naše žrtve danas podnose se radom, podnose se marljivošću, podnose se i gradnjom kulture sećanja jer onda ima smisla i da smo hrišćani i da smo Srbi i da smo građani Srbije. Bez toga, gde god u svetu da odete da živite, biće vam svejedno i neće vam biti bitno ni kojim jezikom govorite, ni kome se Bogu molite, ni ko su vam bili preci," istakao je Selaković.