Selaković sa Ribeiro o ubijenim i nestalim novinarima na Kosovu 

Nikola Selaković - Tereza Ribeiro
Izvor: Ministarstvo spoljnih poslova

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković danas je u Stokholmu u razgovoru sa predstavnicom OEBS za slobodu medija Terezom Ribeiro istakao da Srbija pridaje veliki značaj pitanjima slobode medija i bezbednosti novinara, kao i saradnji sa OEBS u tim oblastima.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Selaković je ukazao i na problem ubijenih i nestalih novinara na Kosovu i činjenicu da godinama, i pored međunarodnog prisustva na terenu, nije učinjeno gotovo ništa kako bi odgovorni bili kažnjeni, a sudbina onih za kojima se i dalje traga bila rasvetljena.

Selaković je sagovornicu upoznao sa sadržajem nacionalne Strategije razvoja sistema javnog informisanja za period od 2020. do 2025. godine, i koracima koji se preduzimaju u okviru Akcionog plana za njeno sprovođenje.

U izradi tih dokumenata, Srbija je, kako je podsetio, dobila značajnu ekspertsku pomoć OEBS, na čemu je veoma zahvalna.

Selaković se posebno osvrnuo na delovanje Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara, koja je formirana sa zadatkom da podigne efikasnost reagovanja u slučajevima napada na novinare.

Ministar je istakao da je na inicijativu Radne grupe uspostavljena sigurna telefonska linija za prijavljivanje pretnji i napada na novinare, kao i da je u cilju efikasnije zaštite novinara republički javni tužilac naložio hitnost u postupanju u svim slučajevima krivičnih dela kojima je ugrožena bezbednost novinara i medijskih radnika.

Najavio je, takođe, i izmene i dopune Кrivičnog zakonika sa ciljem unapređenja krivično-pravne zaštite novinara i zaštite slobode izražavanja, a sagovornicu je informisao o predstojećem referendumu o promeni Ustava u domenu pravosuđa.