Selaković: Sagovornici u Njujorku puni reči hvale za ekonomski napredak Srbije

selakovic
Izvor: Tanjug

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je da je za tri dana boravka u Njujorku održao 25 sastanaka, od kojih 23 susreta sa ministrima spoljnih poslova različitih zemalja, a da je za danas planiran i susret delegacije Srbije, koju predvodi premijerka Ana Brnabić, sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova. 

Selaković je preneo da je opšta ocena i utisak sa održanih sastanaka da su svi sagovornici bili puni reči hvale za ekonomski i uopšte društveni napredak koji Srbija beleži u prethodnom periodu i da su svi zadivljeni, kao i da je Srbija poštovana i da sa njom mnoge države sa različitih meridijana žele saradnju.

“Mnogi od mojih sagovornika već unapred su bili upoznati sa činjenicom da smo jedna od najbrže rastućih evropskih ekonomija u poslednje dve godine, da se Srbija ubrzano ekonomski razvija i u pogledu infrastrukture, ali i u borbi protiv kovida”, rekao je šef srpske diplomatije. 

Naveo je da sa Srbijom žele saradnju mnoge države, čak i one koje imaju drugačije gledište od Srbije po pitanju Kosova i naglasio da su one države koje podržavaju Srbiju po pitanju Kosova svoju podršku dodatno afirmisale u toku razgovora koje je imao u Njujorku. 

“Opšta ocena je da smo veoma poželjan partner i da je pred nama još mnogo sastanaka za koje sam uveren da će biti krunisani organizacijom našeg samita u Beogradu 11. i 12. oktobra kada će se prijatelji iz Pokreta nesvrstanih zemalja opet okupiti u mestu rođenja samog pokreta, a Beograd jeste upravo to mesto”, rekao je Selaković. 

Naveo je da je svoj dolazak na komemorativni skup povodom godišnjice Pokreta nesvrstanih zemalja potvrdio i ministar spoljnih poslova Кuvajta i naglasio da postoji velika spremnost za dolazak kuvajtskih investitora u Srbiju. 

“Кuvajtski ministar je rekao da je prisustvo kuvajtskih investitora i njihove poslovne zajednice nešto što je prirodno u Srbiji”, kaže Selaković. 

Preneo je da su prethodnih dana potpisani sporazumi, među kojima je Sporazum o trgovinsko-ekonomskoj saradnji sa Republikom Mongolijom. 

Na pitanje kada očekuje imenovanje ambasadora Srbije u Jerevanu, Selaković je rekao da svi ti procesi imaju svoju dinamiku, da je o tome razgovarao sa kolegom iz Jermenije, a da je na sastancima sa ministrima spoljnih poslova Bahreina i Gane bilo reči i o otvaranju ambasada Srbije u tim državama. 

“Mi ćemo već u narednih nedelju dana imati našeg otpravnika poslova u Akri (Gana) sa zadatkom da pripremi i otvaranje naše ambasade. Razgovarali smo o tome i sa Bahreinom. Poduža je lista država koje bi želele da Srbija otvori ambasadu u njihovim prestonicama”, rekao je Selaković. 

Naglasio je da je sve veće interesovanje nama prijateljskih zemalja da otvaraju ambasade u Beogradu, a koje su ih zatvarale prethodnih decenija. 

“To svedoči o tome da politika koju naše državno rukovodstvo sprovodi sedam godina na čelu sa Aleksandrom Vučićem daje ozbiljne rezultate, a jedan od rezultata jeste da Beograd ponovo postaje centar našeg šireg regiona. Ovo interesovanje prijatelja iz inostranstva da obnavljaju svoje diplomatsko predstavništvo jeste jedan od dokaza takve politike i njenih rezultata”, poručio je ministar Selaković.