Selaković: Srbi na Kosovu i Metohiji najviše osećaju značaj naše trobojke

Selaković u redakciji Kosovo onlajna
Izvor: Kosovo Online

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković istakao je važnost obeležavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave svuda gde živi srpski narod, a posebno na Kosovu. 

Selaković je danas bio gost redakcije Kosovo onlajn, i poručio je da srpski narod na Kosovu u poslednjih nekoliko decenija možda i najviše oseća i zna šta znači naša trobojka. 

"Srpski narod na Kosovu i Metohiji zna kako mu je bilo kada je našu trobojku imao bliže ne srcu, nego fizički sebi. Na Kosovu i Metohiji, u srpskim sredinama, naša trobojka se viori i onim danima kada to nije 15. septembar, i ostalih 364 ili 365 dana u godini i naši sunarodnici na Kosovu i Metohiji se najviše i bore za svoje pravo da istaknu svoju zastavu", kaže Selaković.

Zato je, naglasio je Selaković, ovo dan koji ne samo da treba da unese radost i ponos u srca svih naših sunarodnika gde god oni živeli, nego i svim Srbima van Kosova da pokaže taj primer srpskog naroda na Kosovu i to koliko se zdušno bore za srpsku trobojku. 

"Oni su među prvima istakli onu predivnu našu trobojku na Milutinov grad, Zvečan, koja se tamo ponosno viori i svim našim sunarodnicima, svim Srbima, Srpkinjama i Srpčićima širom sveta, a posebno na Kosovu i Metohiji poželeo bih srećan praznik srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave", naveo je Selaković.

Napomenuo je da je srpsko jedinstvo i sloboda nešto za šta se borimo i čemu težimo od kako postojimo, a da je nacionalna zastava simbol i jedinstva i slobode. 

Selaković je rekao da je srpski narod davno spevao jendu pesmu o simbolici boja na srpskoj zastavi u kojoj je kaže da je „crvena krvca bila na Kosovu što se lila, plavo nebo ko sloboda idel je našeg roda, belim mlekom majka mila i mene je zadojila".

"Dakle, već u toj prvoj crvenoj boji vi imate i našu krv, imate i naš kosovski božur, imate i tu boju radosti i želje za životom kao što je plava želja i borba za slobodu", naglasio je Selaković.

Ja
15. Septembar 2021.
Neka vam je sa srecom praznik jedinstva i zastava srbije na slobodi !!!