Selaković: Uloga UNESKO-a neprocenjiva u zaštiti kulturnog i verskog nasleđa na Kosovu

Nikola Selaković i Simona Mirela Mikulesku
Izvor: Ministarstvo spoljnih poslova

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković rekao je danas šefici Kancelarije UN u Beogradu Simoni Mireli Mikulesku da Srbija smatra UN najznačajnijom međunarodnom organizacijom, koja je posebno važna za zaštitu suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, ali i kulturnog i verskog nasleđa na Kosovu, prenosi Tanjug.

Tu je, kako je ukazao, uloga UNESKO-a neprocenjiva, navodi se u saopštenju Minsitarstva spoljnih poslova.

Tokom sastanka, ministar Selaković naglasio je važnost delovanja UNMIK-a, ukazavši na značaj njegovog daljeg prisustva na Kosovu, kako bi se stvorili uslovi za normalan i dostojanstven život Srba i pripadnika drugih nealbanskih zajednica u našoj južnoj pokrajini.

Prema njegovim rečima, UNMIK treba da ostane angažovan po svim pitanjima od značaja za dosledno sprovođenje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, u nesmanjenom obimu i sa neizmenjenim mandatom.

Ministar je ukazao i na važnost kontinuiranog razmatranja pitanja Kosova na sednicama Saveta bezbednosti UN, dodavši da Srbija pridaje veliki značaj izveštajima generalnog sekretara UN o radu UNMIK-a, koji su neophodni zbog što objektivnijeg prikazivanja činjenica i realne ocene stanja na terenu.

Za Srbiju je, kako je objasnio Selaković, važno da Savet bezbednosti i međunarodna zajednica budu redovno i transparentno informisani o političkoj i bezbednosnoj situaciji na Kosovu, posebno u pogledu položaja Srba i drugog nealbanskog stanovništva, vladavine prava, poštovanja ljudskih prava, zaštite kulturnog i verskog nasleđa, kao i svih drugih problema sa kojima se Srbi i drugo nealbansko stanovništvo suočavaju u pokrajini.

Ministar Selaković zahvalio je Simoni Mireli Mikulesku na odličnoj saradnji koju su Vlada Srbije i Ministarstvo spojjnih poslova imali sa Kancelarijom UN tokom njenog mandata i izrazio uverenje da će se saradnja istim intenzitetom nastaviti i u narednom periodu, navodi se u saopštenju.