Selaković: Značajna podrška Južnoafričke Republike po pitanju Kosova

Selaković - Botes
Izvor: MSP RS

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković razgovarao je danas sa zamenikom ministra spoljnih poslova Južnoafričke Republike Alvinom Botesom i ocenio da dve zemlje karakterišu dobri politički odnosi koji nisu opterećeni otvorenim pitanjima, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova.

Selaković je istakao da je od velikog značaja podrška Južnoafričke Republike po pitanju Кosova, kako bilateralno, tako i u međunarodnim forumima. 

Izrazio je očekivanje da će Južnoafrička Republika ostati pri poštovanju osnovnih postulata međunarodnog prava i zadržati tu poziciju.

Preneo je da je Srbija opredeljena za nastavak političkog dijaloga na najvišem i visokom nivou i frekventniju razmenu poseta. 

Ekonomska saradnja je ispod realnih mogućnosti, a, kako je naveo šef srpske diplomatije, ukoliko se uzme u obzir da je Južnoafrička Republika rastuće tržište, potencijali za saradnju su brojni, posebno u oblastima poljoprivrede, agroindustrije, trgovine, modernih tehnologija.

Selaković je, takođe, ukazao da je Srbija spremna da intenzivira saradnju u oblasti obrazovanja i kulture, napominjući da veliku pažnju pridaje programu „Svet u Srbiji“, u kom je učetvorostručen broj stipendija, i da na taj način omogućava studentima iz dalekih prijateljskih zemalja da se obrazuju u Srbiji.