Seljimi: Minimalna empatija Vlade Kosova za one koji će biti pogođeni odlukom o zabrani dinara

Petrit Seljimi
Izvor: N1 Info

Bivši ministar spoljnih poslova Kosova Petrit Seljimi ocenio je da se Vlada Kosova ponaša nepromišljeno i da nema komunikaciju sa saveznicima sa kojima otvara nove nesporazume zbog načina na koji je uvela zabranu dinara na Kosovu.

Seljimi je na društvenoj mreži "X" objasnio da je prva banka na Kosovu od 1999. godine bila Američka banka.

"Tokom godina Unmika, američki trezor je imao poseban zadatak da pomogne u uspostavljanju finansijskih institucija sa stručnjacima unutar kosovskog ministarstva finansija. USAID je ponovo pomogao uvođenje privatnih izvršitelja nakon sticanja nezavisnosti, značajno snizivši bankarske kamate", napisao je Seljimi.

Podsetio je da Centralna banka Kosova i Ministarstvo finansija imaju dugogodišnju i duboku saradnju sa američkim finansijskim institucijama. 

"Svi podržavaju odluku kosovske vlade o dinaru – svaki od naših ključnih i nespornih saveznika poštuje naš ustav i neophodnost konsolidacije jedinstvene valute evra. Ali, naša vlada se ponaša cinično. Nula komunikacija. Nema konsultovanja sa saveznicima koji su suštinski podržavaoci i pomažu našem nezavisnom finansijskom/bankarskom sektoru", naveo je on.

Ocenio je da je "glupo donositi ključne odluke bez konsultacija sa saveznicima". 

"To pokazuje da imamo vladu kojoj nedostaje i minimalna empatija prema nekim ljudima koji mogu biti pogođeni zbog veoma kratkog roka i nedostatka komunikacije, kao i minimalnog poštovanja prema saveznicima. Zapad ima svoj problem kredibiliteta nakon Banjske i prilično uznemirujući nedostatak reakcije. Ali umesto da se fokusiramo da Banjska ostane u centru pažnje i na neophodnosti ukidanja sankcija EU i SAD,  mi stvaramo nove nesporazume sa ključnim saveznicima, od dinara, do mešanja i uništavanja unutaralbanskih odnosa u Severnoj Makedoniji. To je nepromišljeno. Kratkovido", zaključio je Seljimi.