Seljmanaj: Kosovo napravilo grešku ako nije konsultovalo saveznike o prijavi u Savet Evrope

Driton Seljmanaj
Izvor: Ekonomia Online

Poslanik Demokratskog saveza Kosova Driton Seljmanaj rekao je da je Kosovo, ukoliko se nije konsultovalo sa međunarodnim partnerima u vezi sa aplikacijom za članstvo u Savet Evrope, napravilo najveću stratešku grešku, prenosi Ekonomija onlajn.

Seljmanaj je istakao da premijer Kurti treba da posećuje važne adrese na kojima se odlučuje, a ne "fabrike čokolade i taksi udruženja širom sveta", dodajući da ova vlada nije spremna da se suoči sa velikim procesima za Kosovo.

"I dalje želim da verujem da je pre apliciranja postojao dogovor sa našim međunarodnim prijateljima. Ako se to desilo bez konsultacija sa njima, napravili smo veliku stratešku grešku. Gledajući neodgovorno ponašanje spoljne politike Kosova i Vlade, imam mnogo dilema da li je bilo konsultacija ili ne", rekao je Seljmanaj.

Prema rečima Seljmanaja, nakon apliciranja, treba se početi sa lobiranjem u prijateljskim zemljama i onima sa političkim uticajem.

"Nakon apliciranja, moraju se započeti velike aktivnosti lobiranja kod svih prijateljskih zemalja, posebno onih koje su veoma moćne, ali i onih koje su članice Saveta Evrope, da učine sve da se taj posao završi sa pozitivanim ishodom", rekao je Seljmanaj.

Seljmanaj je dodao i da je svako odugovlačenje tog procesa štetno po Kosovo.

"Ne očekujem ništa od ove vlasti. Trenutno me ne ubeđuju da imaju minimalnu spremnost da se suoče sa velikim procesima za Kosovo", rekao je Seljmanaj.