Senator Menendez i njegova supruga optuženi za primanje mita

Aljbin Kurti i senator Bob Menendez
Izvor: Twitter

Američki senator Robert Menendez, demokrata iz Nju Džersija, i njegova supruga optuženi su za krivična dela primanja mita u vezi sa njihovom vezom sa trojicom biznismena iz te države, saopštili su u petak savezni tužioci, prenosi Glas Amerike.

Kancelarija američkog tužioca na Menhetnu optužila je Menendeza i suprugu da su primili hiljade dolara mita u zamenu za korišćenje moći i uticaja koje ima kao senator, kako bi zaštitili i pomogli biznismenima da se obogate, kao i da omoguće korist vladi Egipta.

Tužioci su saopštili da je mito obuhvatao gotovinu, zlato, uplate za hipoteku za kuću, nadoknadu za posao sa minimalnim zahtevima, luksuzno vozilo i druge stvari od finansijske vrednosti.

Senator i njegova supruga Nadin Menendez suočavaju se sa po tri krivične tačke optužnice. Kancelarija senatora nije odmah odgovorila na zahtev za komentar.

Tužioci traže da Menendezu bude oduzeta imovina, uključujući njegovu kuću u Nju Džersiju, Mercedes-Benc iz 2019. i oko 566.000 dolara u gotovini, zlatnim polugama i sredstvima sa bankovnog računa.

Menendez, predsedavajući uticajnog odbora američkog Senata za spoljne odnose, ranije je optužen u Nju Džersiju za prihvatanje privatnih letova, priloga za kampanju i drugih vrsta mita od bogatog pokrovitelja u zamenu za zvanične usluge, ali suđenje 2017. završilo se bez odluke porote.

Menendez je u ovdašnjoj javnosti poznat po izjavama protiv formiranja Zajednice srpskih opština na Kosovu, favorizovanju Kosova i zalaganju za kažnjavanje Srbije, kao i po svojim opaskama na račun predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Bob Menendez je bio među potpisnicima pisma predsedavajućih spoljnopolitičkim odborima SAD, Ujedinjenog kraljevstva i EU, kao i američkih kongresma, koje je potpisalo više od 50 parlamentaraca, među njima i Menendez, a u kojem su od svojih vlada zatražii "kritičniji odnos prema Srbiji", ističući da politika Beograda "neće funkcionisati za Balkan".