Šib: Beograd i Priština da ispune sve što je dogovoreno, važi i za ZSO

Tomas Sib
Izvor: Tanjug

Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib rekao je da će politika Berlina prema Srbiji ostati nepromenjena u novoj vladi premijera Olafa Šolca i dodao da sve što je do sada dogovoreno u okviru dijaloga Beograda i Prištine u Briselu mora da se implementira, a da to važi i za Zajednicu srpskih opština na Kosovu, prenosi Tanjug.

"Naš stav po pitanju Kosova ostaće nepromenjen. Očekujemo normalizaciju odnosa Srbije i Kosova. Put do tog cilja može biti samo briselski dijalog. Specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak, po tom pitanju, ima punu podršku Nemačke. Sve što je dogovoreno u okviru dijaloga u Briselu, mora da se implementira. To važi i za Zajednicu srpskih opština, tako i za pitanje energetike", rekao je Šib za današnje izdanje Politike.

On je, takođe, dodao da obe strane moraju da ispune svoj deo i moraju da se reše sva ostala pitanja.

Na pitanje da li će Nemačka sada, za razliku od prethodne dve godine, podržati otvaranje novih pregovaračkih poglavlja, potom klastera, prilikom pristupanja Srbije EU, Šib je odgovorio potvrdno.

"Možete da se pouzdate u to da će Nemačka i nadalje podržavati evropske integracije Srbije i Zapadnog Balkana. To je zabeleženo čak u koalicionom ugovoru nove vlade. Ne određuje EU brzinu kojom će napredovati pristupni razgovori, već Srbija, i to brzonom kojom stvarno sprovodi reforme, posebno u oblasti vladavine prava i demokratije", naglasio je ambasador.

Šib je ocenio da je prethodnih nekoliko godina u Srbiji bilo deficita u nekim važnim oblastima, što je, prema njegovim rečima, naglasila i Evropska komisija u svojim izveštajima.

"Srbija je mnoge domaće zadatke, koje je sama sebi zadala, suviše dugo odlagala. Jedan od primera je implementacija medijske strategije čiji je cilj jačanje nezavisnosti medija. Stoga je EU došla do zaključka da nisu bili ispunjeni uslovi za otvaranje novih poglavlja. Vidim da se brzina sprovođenja reformi ubrzala tokom 2021. godine", kazao je Šib.

On je, takođe, rekao da je Srbija započela važne reforme u oblasti životne sredine i energetike, a odluka o tome da li će biti moguće otvaranje novog klastera u decembru biće doneta ovih dana, kao i da je, kako je rekao, realna opcija verovatno "klaster četiri", koji obuhvata oblasti životne sredine i energetike.

"Pristupni pregovori predstavljaju trku na duge staze, ne na kratke. Apsolutno želim da ohrabrim vladu Srbije da ne posustaje u svojim naporima da se reforme sprovode u svim oblastima i da ih još pojača", dodao je Šib.

Šib kaže da ga raduje što Srbija postaje sve privlačnija destinacija za investicije nemačkih kompanije i veruje da će ubuduće ostati tako.

"Srbija će verovatno profitirati i od toga što se povećava broj kompanija koje su ranije poslovale na drugim kontinentima, poput Azije, a sada svoje pogone premeštaju u Evropu, jer su spoznale razarajući uticaj kriza, kao što je pandemija izazvana virusom korona, na globalne distributivne lance", poručio je Šib.

Nemački ambasador kaže da je poznato da Srbija, kao mesto za investicije, ima mnogo potencijala, a između ostalog i veliki inovativni potencijal.

"Srbija se već danas nalazi među 50 najinovativnijih makroekonomija širom sveta. Čujem da su nemačke kompanije toliko dobrodošle u Srbiji i zbog toga što obezbeđuju dobre uslove za rad, odnosno, visoke standarde u odnosu na socijalnu zaštitu i zaštitu životne sredine i na taj način predstavljaju dobar primer. Vredno zapažanja je i to što ne raste samo broj otvorenih radnih mesta u nemačkim kompanijama, već se menja i njihov kvalitet", naveo je Šib.