Šib: I sa socijaldemokratama integracija Zapadnog Balkana u EU prioritet za Nemačku

Tomas Sib
Izvor: Tanjug

Kontinuitet nemačke politike prema Zapadnom Balkanu bio bi obezbeđen i sa vladom socijaldemokrata, izjavio je nemački ambasador u Srbiji Tomas Šib, prenosi Tanjug.

On je, u autorskom tekstu za današnji ''Kurir'', istakao da će, i sa SPD kao najjačom snagom posle izbora u Nemačkoj, pristupanje država regiona Zapadnog Balkana Evropskoj uniji ostati pitanje visokog prioriteta za Berlin.

Šib je podsetio da je u periodu od 16 godina, koliko je Angela Merkel bila kancelar, 12 godina vladala takozvana velika koalicija, sa demohrišćanima na čelu, kao i da je u tih 12 godina ministar spoljnih poslova uvek bio socijaldemokrata.

Obe stranke su, istakao je, zajedno postavile smernice za aktuelnu politiku Nemačke u odnosu na Zapadni Balkan.

''Znači, ako bi se formirala vlada pod vođstvom SPD, kontinuitet bi bio obezbeđen. Zbog mnogobrojnih mogućnosti potencijalnih koalicija, izgleda da ćemo se morati strpeti dok ne dođe do konačnog formiranja nove vlade'', naveo je Šib.

Do tada će, kako kaže, sadašnja savezna vlada privremeno ostati na dužnosti, što znači da će Angela Merkel možda prevazići svog nekadašnjeg mentora Helmuta Kola i postati osoba koja je najduže bila na funkciji saveznog kancelara.

''Podrazumeva se da me je posebno obradovalo što je savezna kancelarka uoči samih izbora još jednom posetila Beograd - nakon njenih poseta 2011. i 2015.godine'', napisao je nemački ambasador u autorskom tekstu.

Analizirajući ishod nemačkih izbora, Šib navodi da je za sada potpuno neizvesno kako će zaista izgleda nova vlada u Nemačkoj uz ocenu da koalicioni pregovori neće biti jednastvni, ali da se smatra sigurnim da će tri stranke biti u njenom sastavu.

Dodao je da je moguća koalicija socijaldemokrata sa strankom Zelenih i liberalima (FDP), takozvana ''semafor koalicija'', ali i da je moguća koalicija demohrišćana (CDU/CSU), Zelenih i FDP koju nazivaju ''Jamajka koalicijom'', jer boje stranaka odgovaraju bojama zastave Jamajke.

''Bez obzira na to koju koaliciju ćemo na kraju videti, sigurno mesto u budućoj vladi imali bi i Zeleni i FDP'', ocenjuje Šib.