Simons: Srpskim tužiocima dostavljeni dokumenti o zločinima Srba na Kosovu

Malkom Simons
Izvor: gazeta ekspres

Bivši sudija Euleksa na Kosovu Malkom Simons podneo je izveštaj Odboru za zakonodavstvo i Agenciji za borbu protiv korupcije u kome je naveo da je Misija Euleks srpskim tužiocima dostavljala dokumente o slučajevima ratnih zločina, koje su počinili Srbi sa Kosova sa imenima svedoka albanskog porekla, prenosi Gazeta ekspres.

"Veliki broj dokumenata o ratnim zločinima koje su dobili srpski tužioci sam otkrio 2014. godine Ovi dokumenti govore o navodnim zločinima koje su počinile osobe srpske nacionalnosti tokom rata. Dokumenti su sadržali informacije o tim licima, ali i lične podatke i detalje o svedocima albanskog porekla. Te zločine su na Kosovu počinili Srbi, od kojih su mnogi takođe bili državljani Kosova", rekao je Simons pred poslanicima Skupštine Kosova.

On je rekao da su srpske vlasti osudile samo jedno lice tokom deset godina i naglasio da je Specijalni sud mehanizam koji je Evropska unija koristila kao rešenje u dijalogu Beograda i Prištine.

"Zašto nisu optužili Srbe ispred Specijalizovanih veća? Zašto je EU mislila da je rešenje da se srpske vlasti same bave slučajevima ratnih zločina. Znali su da za to nemaju ni kapaciteta ni volje. Specijalni sud je bio mehanizam koji je EU koristil u dijalogu Kosova i Srbije", rekao je Simons.

zabeli ks
12. Jul 2021.
Jel vam dovolno ovaj dokaz, zašto se nikada više neče se vratiti naši srbski susjedi sa Kosova, jer oni su bili naj motivirani sa blagoslovom srpski popova, da izvrše zločinstva nad svojim Albanskim susjedima.
mario marko del tintoreto
12. Jul 2021.
Malkolm Simons? O dajte, gde li samo više iznalazite ove vaše lobiste...