Sinani: U Evropskom parlamentu i Savetu Evrope pokrećemo pitanje Albanaca “preševske doline”

Ardita Sinani
Izvor: Koha ditore

Savetnica kosovskog premijera Aljbina Kurtija Ardita Sinani kaže da će nakon pokretanja pitanja Albanaca “preševske doline” u američkom Kongresu, Senatu i Ujedinjenim nacijama, tu temu sada inicirati i u Evropskom parlamentu.

Sinani je na Fejsbuku navela da će od sutra zajedno sa ostalim članovima delegacije iz “preševske doline” boraviti u trodnevnoj poseti Briselu kako bi pokrenuli "pitanje Albanaca iz Preševa, Medveđe i Bujanovca u Evropskom parlamentu i Savetu Evrope".

“Za tri dana u Briselu održaćemo 12 sastanaka sa najvišim čelnicima Saveta Evrope i Evropskog parlamenta. Težak položaj albanske manjine u Srbiji i diskriminacija biće srž i glavna tema ovih izuzetno važnih sastanaka. Uslovljavanje puta Srbije ka evropskim integracijama trebalo bi da bude uslovljeno ostvarivanjem prava Albanaca u Srbiji uopšte, a posebno u opštinama Preševo, Medveđa i Bujanovac”, rekla je Sinani.

Dodala je da bi najdugoročnije i najprikladnije rešenje bila primena reciprociteta sa pravima Srba koji žive na Kosovu i Albanaca koji žive u Srbiji.