Smajlović: Kvinta ima način, ali ne i volju da disciplinuje Kurtija

Beograd_240418_Podkast_Ljiljana Smajlović
Izvor: Kosovo Online

Kvinta ima način da disciplinuje Aljbina Kurtija, ali ne postoji volja za tako nešto, kaže za Kosovo onlajn novinarka Ljiljana Smajlović i dodaje da ni sama Kvinta nije jedinstvena u odnosu prema kosovskom premijeru, što njemu ide u korist.

Prema njenim rečima, Amerikancima Kurti "više ide na živce" nego Nemcima, koji deluju potpuno zadovoljni Kurtijem.

"Naravno da te sile imaju načina da disciplinuju nekoga, to nam je pokazao Ričard Grenel, to je lako. Tamo gde postoji volja, postoji način. Ovde čim nema načina, znači da nema volje ili nema jedinstvene volje Kvinte. Pa pogledajte, kad su hteli od nas nešto da postignu, odmah su nas bombardovali. Da su hodali u našim cipelama, oni bi rekli, 'pa čekajte, Srbe smo odmah bombardovali, možda da im zapretimo bombardovanjem'. To naravno da ne dolazi u obzir i to ni ja ne bih predložila, ali je ovo licemerje stvarno odvratno i nesnošljivo", ističe Smajlović.

Navodi da se oni ponašaju "kao da pet najjačih zemalja sveta ne može tog jednog Kurtija ni u šta ubedi".

"Najviše što mogu da ga ubede je da pošalje nacrt neke odluke svom Ustavnom sudu gde to možda može da ostane 20 godina. To je smešno, niko od nas to ne veruje, ali to je njihova politika. Oni imaju politiku na Balkanu - podržavaju Bošnjake, Hrvate, Albance, ne podržavaju Srbe, no moraju sa Srbima kao najvećom i najvažnijom zemljom Balkana da zadrže koliko mogu dobre odnose i samo to sada rade. Ovo je ona vožnja u leru, dok se ne završe ovi krupni poslovi u Ukrajini", navodi Smajlović.

Na podsećanje da je bilo neformalnih poruka od strane Kvinte Srbima sa Kosova da će se gradonačelnici na severu povući sami ukoliko Srbi pokrenu peticiju, Smajlović ocenjuje da je reč o poznatoj taktici.

"To je ono što se u politici zove salami taktika - dakle vi male, sitne, vrlo tanke kriške salame sečete, malo po malo, pa kad je sve već obesmišljeno, kad su Srbi učinili ono što je prethodno od njih tražila Kvinta, onda s kojim opravdanjem neće da urade samo još ovaj jedan mali korak i tako mnogo malih koraka i vi ispadnete potpuna nasamarena budala koja više nema nijedan kriterijum koji brani. U početku si branio jedan princip, Kvinta te nagovori da napraviš mali ustupak oko tog principa, pa mala kriščica salame oko nekog drugog ustupka i na kraju se ti više ni sam ne sećaš zašto si se zalagao i oko čega si bio u pravu. I to je vrlo vešt način da potpuno diskredituješ jednu stranu u sukobu, ona nema više za šta da se drži", zaključuje Smajlović i dodaje da je jačima lako da nađu nešto lukavo i vešto protiv jedne male i slabe nacionalne zajednice kakva je srpska zajednica na Kosovu i "zato Srbija mora da bude iza tih ljudi stalno".