Smajlović: Rezolucija o Srebrenici i članstvo Kosova u SE povezani procesi

Beograd_240418_Podkast_Ljiljana Smajlović
Izvor: Kosovo Online

Novinarka Ljiljana Smajlović smatra da priprema rezolucije o Srebrenici i glasanje da Kosovo postane član Saveta Evrope predstavljaju povezane procese, prenosi RTS.

"Mislim da su sigurno povezana ta dva procesa. Sinoć je vest iz Prištine da su i Šolc i Makron rekli Kurtiju – moraš da pošalješ nacrt statuta Zajednice srpskih opština na koji si stavio potpis u Ohridu. Sad moraš to kao svoj dokument da pošalješ u Ustavni sud Kosova i to će biti dovoljno da uđeš u Savet Evrope“, istakla je Smajlović.

Kako je istakla, biće zanimljivo posmatrati da li će Kurti to da uradi.

Ukoliko Priština postane član Saveta Evrope, Srbija je najavila mogućnost napuštanja te organizacije.

"Mislim da je dobro da mi tu poruku šaljemo, ali nisam sigurna da je dobro i ne bih predlagala da se izađe iz Saveta Evrope, samo kažem da jeste normalno da u ovakvoj situaciji Srbija time na neki način preti ili time uslovljava Savet Evrope i druge zemlje“, navodi Smajlović.

Kada je u pitanju rezolucija o Srebrenici, ona ocenjuje da odlaganje glasanja o rezoluciji u UN za period od 10. do 16. maja pokazuje da nešto ne ide kako treba za one koji su pripremali rezoluciju.

“Smatrala sam da je odlaganje poen za nas, da su predlagači shvatili da imaju problem i da taj problem pokušaju da reše. Kada mi dobijemo više vremena i predlagači dobiju više vremena da vrše pritisak. To je situacija koju je teško prognozirati", navela je Smajlovićeva.

Pozivajući se na izjavu ministra spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Konakovića, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je juče rekao da je cilj usvajanja ovakve rezolucije zapravo revizija presude Međunarodnog suda pravde iz 2007. po tužbi Bosne i Hercegovine protiv tadašnje Srbije i Crne Gore i traženje ratne odštete.

Smajlovićeva je istakla da međunarodni pravnici uveravaju da to nije moguće.

"Ja sam razgovarala sa profesorom Tiborom Varadijem i on kaže da je to nemoguće. Međunarodni sud pravde je okončao taj postupak. Mi smo videli da je mnogo toga što je pre bilo nemoguće, sada i te kako moguće. Pre je bilo nemoguće da na Generalnu skupštinu ide nešto što Savet bezbednosti nije predložio. Mi smo od početka rata u Ukrajini videli da je to moguće i da se može ići u Generalnu skupštinu sa rezolucijama koje Savet bezbednosti nije pogledao. Znači, ovde treba imati uvek na umu ovaj kontekst“, kaže Smajlović.

Smatra da je priprema rezolucije neka vrsta poruke, da ne može Rusija da nam pomogne, međutim, istovremeno se u tom procesu pokaže još mnogo toga drugog.

"Da biste suzbili taj uticaj Rusije, vi kršite pravila, vi otvoreno pokazujete na koji način manipulišete“, rekla je Smajlović.

Na zahtev Rusije, Savet bezbednosti UN danas će na sednici zakazanoj za 16 časova po lokalnom vremenu raspravljati o situaciji u BiH, objavljeno je na sajtu UN.

"Apsolutno nema sumnje da činjenica da Željka Cvijanović kao član Predsedništva pojma nije imala da se gura rezolucija i to sa mnogo zemalja uključenih, što znači da se nešto krije od člana Predsedništva, odnosno da se krši Dejton, da se krši Ustav, da se krši sve što se tiče funkcionisanja države BiH i to bi trebalo da bude jak argument u Savetu bezbednosti. To krši načelo konstitutivnosti tri naroda u Bosni i Hercegovini“, istakla je Smajlović.

Prema njenim rečima, poenta je u tome da vam neko pokaže da ne vrede pravila, ne vredi veto, oni će naći načina da pomognu svoje favorite u regionu.

Prokomentarisala je izjavu Milorada Dodika, koji je rekao da ako se usvoji rezolucija, to će imati posledice.

"Dodik ne želi da kaže cepanje (BiH) jer zna da za to ne može dobiti podršku Beograda. Pa onda je smislio – razlaz. Mislim da je to njegova u ovom momentu pametna igra reči. On hoće da se zna: ako vi kršite na ovaj način Dejton, tu postoje ozbiljne posledice“, rekla je Smajlović.