Smaka: Ustavni sud pod uticajem politike, svaki student zna da glas Arifija ne može da se računa

Riza Smaka
Izvor: Kosovo Online

Profesor ustavnog prava u penziji Riza Smaka u izjavi za Kosovo Onlajn kaže da prema Ustavu Kosova mandat poslanika prestaje ukoliko se pravosnažno osudi na kaznu zatvora dužu od godinu dana, ističući da je to slučaj poslanika Etema Arifija i da Ustavni sud ne može da ima dilemu u slučaju zahteva Samoopredeljenja.

“Ovoj gospodin poslanik kome je bila mala poslanička plata i privilegije, još je krao, proglašen je krivim i dobio je kaznu zatvora dužu od godinu dana. Prema tome Ustavni sud ne bi trebalo da ima dileme, to zna i jedan student prava bez ikakve prakse, da je odredba jasna i nedvosmislena da prestaje mandat tome poslaniku koji je osuđen na kaznu zatvora dužu od godinu dana”, ističe Smaka. 

Prema njegovim rečima, odluka Ustavnog suda se prolongira bez ikakvog razloga, dodajući da je sud pod uticajem dnevne politike. Smaka ukazuje da bi eventualna odluka Ustavnog suda o nevažećem glasu poslanika Arifija praktično značila da Hotijeva Vlada nikada nije ni formirana.

“Ukoliko Ustavni sud uvaži ovaj zahtev Samoopredeljenja i gospodinu Arifiju bude poništeno svojstvo polanika onda proizilazi da Vlada nije bila fomirana, da je bez pravnog osnova i trebalo bi da se obnovi postupak izbora Vlade ili pak da se ide na nove parlamentarne izbore”, objašnjava Smaka.

On nije želeo da komentariše da li je vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani prekršila Ustav kada je prošle nedelje otpustila četiri konzula, ali je naglasio da ona obavlja funkciju predsednika u punom smisli te reči.  

“Sve dužnosti, sva ovlašćenja šefa države, ona obavlja dok je na toj poziciji. Tu nema pravnog smisla ni logike da se kaže ona nije predsednik. Ona je v.d i te dužnosti koje su propisane Ustavom ona vrši do šest meseci”, zaključuje Smaka.