Šmit se neće obratiti u SB UN, Euforu produžen mandat

savet bezbednosti UN
Izvor: N1 Info

Nakon višednevne debate u Savetu bezbednosti je usaglašena Rezolucija prema kojoj visoki predstavnik Kristijan Šmit neće govoriti pred Savetom o situaciji u BiH, a OHR neće biti pomenut u konačnoj verziji kojom se produžava mandat Eufora u BiH, piše sarajevski Dnevni avaz.

U usaglašenoj rezoluciji je navedeno da Eufor ostaje u BiH pošto je, kako se navodi, Savet bezbedosti utvrdio da "situacija na području bivše Jugoslavije i dalje predstavlja pretnju međunarodnom miru i sigurnosti", prenosi Tanjug.

Politički analitičar i novinar poreklom iz BiH Erol Avdović je na svom fejsbuk profilu ovim povodom napisao da je pronađeno "solomonsko rešenje", ali da su, kako je naveo, "Rusi dobili sve što žele".

"Rusi su dobili što su hteli. Moskva je praktično ultimatumom zahtevala da se visoki predstavnik ne obrati u UN, u zamenu da se rezolucija o produženju Eufora usvoji bez njihovog veta", napisao je Avdović.

Kristijan Šmit je prvi visoki predstavnik u BiH kome nije odobreno da se obrati u Ujedinjenim nacijama.

Šmit je trebalo sutra da podnese izveštaj o stanju u BiH, koji je, kako je ranije potvrdio ambasador BiH u Njujorku Sven Alkalaj, stigao u Savet bezbednosti.

Neuobičajeno, Šmitov izveštaj o stanju u BiH u kojem se on kritički odnosi prema Republici Srpskoj označavajući kao krivca srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, objavili su jutros svi regionalni i evropski mediji.

Šmit, koga Republika Srpska ne priznaje, jer prema proceduru nije izabran u Savetu bezbednosti UN, je u svom izveštaju na 34 strane Dodika pomenuo čak 61 put.

Avdović u svom komentaru usaglašene rezolucije primećuje da je "ovo doista neslavan i ne sasvim kredibilan početak Kristijana Šmita".

"On je prvi visoki predstavnik kome je zabranjeno da se obrati u UN-u", navodi Avdović i sa žaljenjem konstatuje da je, kako kaže, "i nova retorička municija za gospodina Dodika...".

Dodik je ranije danas povodom odlaganja sednice SB UN za sutra rekao da u Savetu bezbednosti UN neće biti usvojen izveštaj Kristijana Šmita o situaciji u BiH i ocenio da je reč o "propagandnom pamfletu" koji je napisan u korist muslimana a koji, kaže, "vrvi od izmišljotina, podmetanja krivice i nedorečenosti".

Rekao je i da visoki predstavnik nema više šta da traži u BiH, ali da nema ništa protiv toga da Savet bezbednosi UN produži mandat Euforu u BiH.

"Mislim da visokog predstavnika nema i neće ga ni biti. Sve ono što bi on donosio i pretnje da bi koristio ''bonska ovlaštenja'' - neka koristi, to nema nikakvog značaja u Republici Srpskoj", rekao je Dodik.

On je rekao da se na predstojećoj sednici Saveta bezbednosti UN o stanju u BiH, ovaj put definitivno odlučuje da li ima ili nema visokog predstavnika u BiH.

Dodik je naveo da će se sa Šmitom razgovarati samo kada u SB UN pribavi potvrdu da je imenovan.

"Šmit je isključivo u funkciji Bošnjaka i sprovođenja njihove politike u BiH. Ono što je on napisao u svom izveštaju Savetu bezbednosti UN je puno klevetanja Srba i Republike Srpske i ponešto Hrvata", rekao je Dodik, prenela je RTRS.