Dodik: Samo poštujemo slovo Ustava i slovo Dejtonskog sporazuma

Dodik i Vučić
Izvor: Tanjug

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je večeras, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da Republika Srpska i on samo traže da se poštuje "slovo Ustava i slovo Dejtonskog sporazuma", prenosi Tanjug.

Na pitanje novinara da li ostaje odlučan u nameri da se Republici Srpskoj vrate ovlašćenja koja joj pripadaju po Dejtonu i da li očekujete podršku od svih u Srpskoj uključujući i opoziciju i kako komentariše nameru visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita da se obrati Predstavničkom domu krajem oktobra, Dodik je rekao:

"Naravno mi poštujemo Ustav i Dejtonski sporazum i ništa izvan toga mi ne tražimo. Sve reforme koje je činila međunarodna zajednica je činila nasiljem i nisu bile u skladu sa Ustavom. Rešenje može da bude samo dogovor oko aranžmana koji bi mogli da budu održivi, i naravno ako toga nema onda moramo da se držimo samo slova ustava".

Dodik je kazao da neki u Srpskoj nažalost smatraju da im je to nevažno pitanje i da su postali deo galame koja dolazi iz Sarajeva, kao i da je opozicija u Srpskoj apsolutno na poziciji "izvođača radova" takvih nastojanja koja idu za tim da još više otežaju situaciji u Srpskoj.

Istakao je da nigde ne piše da BiH ima prava na zemljište i na šume u Republici Srpskoj, aludirajući na odluku Ustavnog suda BiH kojom se Zakon o šumama koji usvojila Skupština RS smatra neustavnim.

"I mi sada naivni i blesavi da taj Ustavni sud donese odluku da i vode pripadaju isto tako nivou BiH, pa da nam oduzmu onda i hidroelektrane, pa da nam zabrane eksploataciju šljunka i da ne možemo da pravimo ni puteve i ništa drugo", naglasio je Dodik.