Spahiu: Na Kosovu vlast imaju Amerikanci, važe samo sporazumi koje oni sprovode

Nedžmedin Spahiu
Izvor: Kosovo Online

Politički analitičar Nedžmedin Spahiu izjavio je za Kosovo Onlajn da će se Vašingtonski sporazum realizovati u rekordno brzom roku jer SAD imaju uticaj na vlast na Kosovu veću nego što to ima EU.

Kao primer da SAD imaju veću moć kada su u pitanju pregovori između Prištine i Beograda, Spahiu navodi da se proces dijaloga u Briselu vodi još od 2011. i da je postignuto preko 20 sporazuma, a da je tek nekoliko u potpunosti realizovano na terenu.

“Verujem da će se sporazum iz Vašingtona brzo sprovesti, budući da Amerikanci imaju vlast na Kosovu, tako da je normalno očekivati da ono što je dogovoreno u Vašingtonu brže bude realizovano, od onoga što je dogovoreno u Briselu, barem sa kosovske strane”, kaže Spahiu.

On smatra i da konačni sporazum između Kosova i Srbije ne može biti postignut u okviru dijaloga koji se vodi u Briselu posredstvom EU, ako ga ne podrže SAD.

Inače, uspostavljanje Zajednice srpskih opština je postalo kamen spoticanja u dijalogu Kosova i Srbije, koji je na političkom nivou obnovljen u julu, nakon gotovo dve godine zastoja. 

Za Kosovo su razgovori na temu ZSO završeni dok Srbija insistira da se to pitanje ponovo pokrene u okviru dijaloga u Briselu, čak je najvaljena mogućnost izlaska političkih predstavnika Srba iz kosovskih institucija. 

Politički analitičar Spahiu ocenjuje da je Kosovo već napravilo ustupke u procesu dijaloga, te da je sada red na Srbiju da prihvati kompromis, a to je da ZSO bude formirana kada Srbija i BiH priznaju Kosovo kao nezavisnu državu.

“Javnost na Kosovu je opterećena time da uvek plaća cenu za priznanje, a ne dobija priznanje. To znači da dogovore potpisane u Briselu sa Beogradom ne poštuje i to je jedna vrsta ucene ili opravdanje pred svojom publikom da ukoliko dijalog ne ide napred, sitaucija može biti i gora. Stav kosovskih institucija je da se Zajednica srpskih opština neće formirati bez priznanja Kosova od strane Srbije i svaki budući sporazum u tom smislu će biti da Zajednica stupi na snagu samo kada Srbija i Bosna i Hercegovina priznaju Kosovo”, zaključuje Spahiu.

Tramp
26. Oktobar 2020.
Znači nema ZSO...
Znači nema priznanja...
Znači ukidanje Kosovskih institucija na severu...
Znači vraćanje Srpskih institucija na Severu...
Znači podela puzećim sistemom...
LUKAVO!!!