Spahiu: Zakon o zaštiti vrednosti borbe OVK ima za cilj zaštitu ugleda pojedinih kosovskih političara

Nedžmedin Spahiu
Izvor: Kosovo Online

Politički analitičar Nedzmedin Spahiu u izjavi za Kosovo Onlajn ocenjuje da eventualno izglasavanje Zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK u Skupštini Kosova "može srušiti mnoge mitove i pokazati da su pripadnici ove formacije odgovorniji za zločine nad Albancima nego nad Srbima".

Spahiu navodi da je opravdana zabrinutost američkog ambasadora na Kosovu Filipa Kosneta, koji se usprotivio najavljenom Zakonu uz naglasak da bi on mogao imati negativne konotacije na slobodu govora i zastrašivanje građana iz nealbanske zajednice.

"Ambasador Kosnet je u pravu. Tendencija da se usvoji Zakon o zaštiti vrednosti borbe OVK je tendencija da se ublaži gubljenje ugleda nekih kosovskih čelnika koji će odgovarati pred Haškim tribunalom za ratne zločine. Procesuiranje pred tribunalom teško će pasti pojedinim čelnicima aktuelne političke vlasti, koji su inače bivši pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova, zbog toga što će se srušiti mnogi mitovi i dokazaće se da su oni ubili više Albanaca nego Srba", ističe Spahiu.

Predlog zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK je, prema rečima Spahiua, izraz ogorčenja zbog mogućih optužnica protiv kosovskih lidera, koji se terete za ratne zločine i izraz je sprečavanja dalje demitizacije OVK.

Zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK je inicirala i predložila Demokratska partija Kosova u aprilu 2018. godine, ali je njegovo usvajanje odloženo zbog promene tadašnje vlasti, nakon što je bivši premijer Ramuš Haradinaj podneo ostavku u julu 2019. godine.

Nacrt zakona je aktuelizovan ove godine, počevši od 13. jula, kada su specijalizovani tužioci četiri dana u Hagu saslušavali kosovskog predsednika Hašima Tačija. Vlada Kosova je 14. jula podržala Nacrt zakona i prosledila ga predsedništvu Skupštine, a danas ga razmatraju kosovski poslanici.