Srpska lista: Presuda Todosijeviću dokaz da Srbi na Kosovu žive u aparthejdu

Srpska lista
Izvor: Facebook

Srpska lista je saopštila da je odluka Apelacionog suda u Prištini kojom se Ivan Todosijević kažnjava kaznom od godinu dana zatvora zbog javno izrečenog stava - sramna, nelegalna i antisrpska i da je dokaz koji pokazuje u kakvim neuslovima, koji se graniče sa aparthejdom, žive Srbi na Kosovu i Metohiji, pod rukovodstvom režima Aljbina Kurtija.

"Dok međunarodna zajednica ćuti, Priština u 21. veku uvodi verbalni delikt, naravno Srbinu, jer je Srbin. Naravno, za hiljade gnusnih uvreda i pretnji koje svakoga dana slušaju Srbi na ovim prostorima, što na ulici, što iz medija i javnih institucija, i od lidera kosovskih institucija koji srpski narod proglašavaju kriminalcima, ubicama, silovateljima, genocidnim ljudima, nema niti sudskih postupaka, niti osuda jer je napad na Srbe očigledno na Kosovu i Metohiji dozvoljen”, kaže se u saopštenju.

Dodaju da je pravni tim Todosijevića više nego profesionalno uradio svoj posao da dokaže da je sloboda govora i mišljenja zajamčena svima pa i njemu, ali da je ovo očigledno politički proces u kome pravo i pravda nemaju šansu da pobede.

"Sama činjenica da je presuda objavljena u medijima, a nije dostavljena advokatima niti gospodinu Todosijeviću, govori da je ovo presuda koja za cilj ima zastrašivanje srpskog naroda i slanje poruke svima da ćute i trpe”, navodi Srpska lista.

Oni zahtevaju od međunarodne zajednice, pre svega Evropske unije, ambasada zemalja Kvinte, OEBS-a, Euleksa i UNMIK-a da najhitnije reaguju i ukažu na kršenje prava srpskog naroda i Ivana Todosijevića.

"Njihova je dužnost da se staraju o poštovanju ljudskih prava svih građana, pa i o poštovanju vladavine prava, te je i njihova odgovornost još veća da reaguju i zaustave ovaj politički motivisan linč kojim je naš prijatelj i kolega, Ivan Todosijević izložen”, navodi se u saopštenju.