Stanković: Naoružavanje KBS moguć uvod u novu Oluju

VUk Stanković
Izvor: Večernje novosti

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković za Kosovo onlajn kaže da je politička poruka koja stoji za svih incidenata koji se dešavaju srpskim povratnicima na Kosovo jasna – bez priznanja kosovske nezavisnosti, neće doći ni do normalizacije života na Kosovu.

Po njegovim rečima, jedan od mogućih scenarija dodatnog naoružavanja KBS je nova "Oluja" za srpski živalj na tom prostoru.

Dejan Vuk Stanković kaže da je zadatak Kfora da spreči ugrožavanje bezbednosne situacije na Kosovu odlaskom KBS na sever, ali postavlja pitanje cilja dodatnog naoružavanja KBS.

"Albanski političari jasno iznose svoje namere da se pridruže NATO paktu, koji se sada trudi da što više naoruža KBS. Turska će pomoću u daljem naoružavanju, ali i Amerika koja će nastaviti da donira oružje za Kosovske bezbednosne snage, jer im to u ovoj vrsti konforntacije odgovara. Ovo je više pitanje diplomatske nego vojne konfrontacije, ali je poruka jasna – prava poruka je ista kao i u prethodnim decenijama, Srbija treba da prizna nezavisnost Kosova i preuzme odgovornost za ratove u SFRJ", kaže Dejan Vuk Stanković.

Po njegovom mišljenju, to je politika SAD koja se nije menjala i sve njene administracije su takvu politiku prema Srbiji nastavile da dosledno sprovode.

"Kosovske bezbednosne snage imaju za cilj obezbeđivanje sigurnosti za civile, a takve snage nemaju u svom arsenalu oklopna vozila, bezbednosne hamere, borbene helikoptere i sve ostalo čime se sada KBS naoružava. Mislim da se sprema i scenario kome smo 1995. godine posvedočili u Hrvatskoj – od 1992. – 1995. godine hrvatske snage su konstantno naoružavane, pa su zatim i operativno pripremljene za Oluju koja je usledila. Ono što je sigurno je da se KBS spremaju da brane granice države i obezbede čitavu teritoriju Kosova. Američkim saveznicima, Albancima i Hrvatima je dozvoljeno da stvore monoetničke države, a strašne sudbine nedužnih pojedinaca su samo posledica političkih igara", podseća Stanković.

Iako je zadatak međunarodnih snaga bezbednosti na Kosovu zaštita civila, Vuk Stanković kaže da ne treba zaboraviti da su snage stacionirane na Kosovu deo onih istih snaga koje su bombardovale Srbiju, u cilju proglašenja nezavisnosti Kosova.

"Snage Kfora bi trebalo da štite civilno stanovništvo, ali oni to čine samo u iznimnim okolnostima. Činjenica je da pripadnici mirovnih misija, kada dođu na Kosovo, prvenstveno štite sami sebe i brinu o spostvenoj bezbednosti. Okruženi su poludivljim narodom i samo u izuzetnim stvarima štite civilno stanovništvo. Ne treba zaboraviti da su to iste trupe koje su učestvovale u bombardovanju Srbije, da bi Kosovo bilo nezavisno", kaže Dejan Vuk Stanković.

Po njegovim rečima, incidenti prema srpskim povratnicima imaju za cilj slanje jasne političke poruke da bez priznanja Kosova neće doći do normalizacije života na Kosovu.

"Incidenti prema povratnicima su vrsta političke poruke da Srbija treba da prizna Kosovo i da nema normalizacije života za Srbe bez priznanja Kosova. Na žalost, čak i kada bi do toga došlo, ne vidim svetlu budućnost za Srbe na tom prostoru. Svedoci smo činjenice da na Kosovu nema rasvetljenih ubistava, nema masovnog povratka kao što to predviđa Rezolucija 1244 UN i da sve to međunarodna zajednica toleriše. Na tragične sudbine nedužnih povratnika, stalne incidente i dodatno naoružavanje kosovski saveznici gledaju kroz prste Albancima. Pritisci i incidenti neće biti zaustavljeni, sa jasnim ciljem potvrđivanja nezavisnosti Kosova", kaže Stanković.

Po rečima Stankovića, pozicija Srbije po pitanju Kosova je sve teža.

"Aljbin Kurti je napravljen od strane SAD, on samo sprovodi ono za šta je dobio dozvolu. Vi u stvari pregovarate sa SAD, Nemačkom i Velikom Britanijom. Uloge su odavno podeljene, i poruka koju je poslao američki ambasador Vilijem Montogomeri Srbiji je jasna – Srbija mora da preuzme odgovornost za ratove u SFRJ i da prizna nezavisnost Kosova. To su tragične posledice izgubljenog rata. Nije zaboravljeno da je rat na Balkanu bio mnogo brutalniji od onoga što su zapadne sile očekivale, oni nisu zaboravili da su bili naterani da bombarduju Srbiju, zatim i da organizuju svrgavanje Slobodana Miloševića, a to sve košta. Račun nije možda ispostavljen odmah, ali će taj račun svakako biti naplaćen. Srbija je u teškoj poziciji, jer sada ne pregovara ni samo sa zapadnim silama nego i sa Rusijom i Kinom, i nalazi se između čekića i nakovnja", rekao je Stanković.

On je dodao da ne misli da je pozicija Srbije na međunarodnoj sceni bolja nego u prethodnim decenijama.

"Naprotiv. Grenel je  smenio dve kosovske vlade da bi pokazao Nemcima da on vuče konce. Mislim da Amerikancima odgovara da pitanje Kosova ostane otvoreno, a tako je i sa otalim velikim silama – i Rusija i Kina su videle da na ovo pitanje mogu da prebace pritisak. Amerikanci su napravili Aljbina Kurtija, kao što su napravili i Hašima tačija koga su poslali u Hag kada im više nije odgovarao. Glavna poruka koju oni nose je da su SAD partner kosovskim Albancima i da Srbija treba da prizna nezavinsnost Kosova, i taj pritisak će u budućnosti samo da se pojačava", kaže Dejan Vuk Stanković.

 

Oni
02. Jul 2021.
Bravo kbs
Mili
02. Jul 2021.
Po tebi jedini zadatak KFOR na Kosovu je da sprece KBS da idu na sever.Cilj KBS nije nicije ugrozavanje vec stabilnost i dobrobit svih,pa i srpskih gradjana Kosova.U KBS ima i Srba,sto je jako dobro da ih ima.
A onaj koji na Kosovu predvidja oluje nek mu dabogda oluja kucu porusila.
Kadrija
16. Jul 2021.
Srpski analisti !!! Ne svi
Pricaju i pisu mitove o kosovu. Nije ni cudo
Politicar i dobro placaju.
Analisi !
16. Jul 2021.
Oluje su proshllost, ne palite raju ....
Zivite u lazi, pravi srpski mit.